Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

Jótékonysági Dumaszínház a Lovardában

2011.01.05. 01:06 - kcsabi

Címkék: segítség kormos dajka lovarda hajdú beliczai szupkay dombi bács trabarna bellus bruti janklovics zalánka

Hogyan találkozhat a nevetés és a gyógyulás? Mondják, hogy aki sokat nevet, bármilyen betegségből felépülhet. Van azonban más módja is, és néha éppen erre van szükség: amikor egy több százan nevetnek egy valakiért. Furán hangzik? Pedig nem az. Debrecenben, közvetlenül karácsony után volt erre egy szívmelengető példa, amikor a Lovarda Kulturális Központ és a Dumaszínház összefogásával tíz humorista váltotta egymást a színpadon azért, hogy az alig egy éves, súlyosan beteg kisfiú, Zalánka küzdelmét megkönnyítsék.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem hiszem, hogy puszta véletlen, sokkal inkább sorsszerű volt, amikor Lorán Barnabás, vagyis Trabarna nemrégiben találkozott Ajmal Zalánka történetével. A levelet, melyben aggódó családtagjai megfogalmazták a kisfiú – szeméből kiolvasható – gondolatait, nehéz úgy olvasni, hogy ne szoruljon el az ember torka. Ő maga még nem tudta leírni, hiszen alig múlt egy éves: „Anyukám fürdetés közben észrevett egy csomót az állam alatt. Azonnal orvoshoz vitt, s egy hónap múlva megműtöttek. […] A szövettan később kimutatta, hogy Ewing szarkómám van. Ez egy rosszindulatú csont, ízületi, porc daganat. Ettől kezdve minden bizonytalan lett.” Kemoterápia, műtétek, hónapok egy steril szobában. Bizonytalanság, fájdalom, egy kisember nagy küzdelme. Ezt éli meg most Zalánka, és persze a család: az Édesanya, és a négy – iskoláskorú – testvér, és amit kértek csupán egy kis odafigyelés, és műanyag palackok kupakjai, ami számukra gyógyulást segítő támogatást jelent. „Sok még a bizonytalanság, de az már biztos, hogy hónapokon keresztül tart majd a gyógyításom. Anya velem van mindig a klinikán, vagy otthon vigyáz rám. Rendkívül nehéz anyagi helyzetbe kerültünk, s amit csak lehet, rám kell költeni.” 

Trabarna viszont kupak helyett összefogást kezdeményezett. Dombóvári Istvánnal, és Dajka Zoltánnal, a debreceni Lovarda Kulturális Központ munkatársával azonnal munkához láttak, hogy néhány héttel később, december 27-én Zalánkáért csattanjanak a poénok a színpadon. A Dumaszínházban sem kellett sokáig toborozni a fellépőket, aki tehette, azonnal vállalta a felkérést. A közönséget megnevettetni persze mindig nagy kihívás, de különösen nehéz, ha közben az ember gondolatai egy súlyosan beteg kisfiú körül járnak. A csapatkapitány, Trabarna adta rá az gyújtást, és a motorhangok mellett az este is hamar felpörgött. Kormos Anett finom nőiességét, és Beliczai Balázs személyiségeit jól ellensúlyozta Bruti és Janklovics Péter alkalmi zenei formációja, de Bács Miklós, Bellus István, Hajdú Balázs, Szupkay Viktor és a jótékony „társ tettes” Dombóvári István, is a legjobb formáját hozta.

Nem mindig lehetett tudni, hogy a közönség éppen miért törölgeti a könnyeit, meghatottságból, vagy a nevetés miatt, de hogy jól sikerült a jótékonysági Dumaszínház, ahhoz nem fér kétség. Erre egyébként bizonyíték a közel nyolcszázezer forint is, amit sikerült összegyűjteni. Zalánka és kedves családja ezúton is köszöni a segítséget mindenkinek, és ígéri, betartja azt, amit levelének záró mondataiban írt: „Mindenkinek, aki tud segíteni, hálásan köszönöm és megígérem: MEGGYÓGYULOK!!!”

Az este véget ért, de a küzdelem nem áll meg, hiszen a teljes gyógyulásig még nagyon hosszú az út. Bárki, aki szeretné tudni, hol tart az apró harcos a betegség leküzdésében a http://zalankagyogyulasaert.mlap.hu/ oldalon megteheti. Természetesen nem csak az segíthetett, aki el tudott menni az előadásra. Zalánka anyukája, Ajmal-Papp Csilla kisfia nevében is köszön minden műanyag kupakot, illetve segítő forintot, melyet az alábbi címen, számlaszámon várnak:

Ajmal Zalánka – Ajmal-Papp Csilla

4034 Debrecen, Félegyházi Tamás u. 30.

FHB Bank: 18203071-01000268-10010010

 

 

A nemes ügyről az est ötletgazdáját és főszervezőjét, Lorán Barnabást, Trabarnát kérdeztem.

 

Hogy talált rád Zalánka története? Mennyire volt zökkenőmentes a szervezés?

Néhány hónappal ezelőtt a könyvelőm küldte át azt a levelet, melyben Zalánka édesanyja leírta a kisfiú történetét, és kérték, hogy aki tud, gyűjtsön kupakokat. Arra gondoltam, néhány száz kupaknál talán nagyobb segítség, ha fellépek és ennek a bevételét felajánlom Nekik. Felvetettem az ötletet Dombinak, aki azonnal partner volt a kezdeményezésben. Mivel a család debreceni, így megkérdeztük Dajka Zoltánt, a Lovarda Kulturális Központ programszervezőjét, mit szólna egy ilyen megmozduláshoz. Az ügy fontosságára és a Lovardával való régi jó kapcsolatra hagyatkoztunk, nem hiába, Zoliék is partnerek voltak első szóra, így szerencsére bonyodalmak nélkül jöhetett létre a fellépés december 27-én.

Alapvetően ketten akartatok segíteni, végül mégis tízen léptetek fel aznap este…

Igen, mert arra gondoltuk, minél többen segítünk, annál jobb. Ment egy körlevél a társulatnak a szervezésről, és mindenki örömmel vette a lehetőséget. Legtöbben már aznap válaszoltak, és aki csak tudott, jött. Kormos Anett, Beliczai Balázs, Bruti, Janklovics Péter, Bács Miklós, Bellus István, Hajdú Balázs, Szupkay Viktor, és persze mi Dombival voltunk ott. Remek este volt, és közel nyolcszázezer forint jött össze végül, ami szerintem nagyon jó eredmény, ezúton is köszönöm a szervezők segítségét, és a közönség lelkesedését!

Mire lehet elég a befolyt összeg?

Zalánkának hamarosan véget ér a kemoterápiája, de utána egy csontvelő transzplantációra is szükség lesz. Két hónapot tölt majd a Miskolcon sterilboxban, de utána otthon is steril szobát kell neki kialakítani. A következő fél évben ezekre sor kerül, de a család jelenleg albérletben lakik, és persze a kisfiúnak négy testvére van, tehát jócskán van mire költeni. Önmagában ez az összeg is nagy segítség számukra, de nyilván nem lesz elég, ezért továbbra is várják a kupakokat, illetve a felajánlásokat. A részletek, a postacím, számlaszám és Csillának (Zalán anyukája – A szerk.) a telefonszáma is megtalálható a http://zalankagyogyulasaert.mlap.hu/ oldalon, ahol egyébként folyamatosan lehet követni a friss híreket is. Egyébként hasonló jótékonysági estet már szervezett a Merlin Színház stábja is, érkeztek adományok magánszemélyektől, szervezetektől, és remélhetőleg a segítő szándék nem lanyhul.

Gyakran léptek fel jótékony céllal?

Igyekszünk segíteni, de sajnos elég sok rossz tapasztalatunk van már. Maximális tisztelet a kivételeknek, de sajnos nagyon sok alapítvány csapott be, vagy tévesztett meg minket. Az esetek nagyobb részében a szervezők úgy gondolják, hogy alanyi jogon igényelhetik, hogy a Dumaszínházból valaki menjen el ingyen fellépni. Oda nem illő környezetben, körülmények között várnak minőségi műsort úgy, hogy a pénz, ami összegyűlik ellenőrizhetetlen csatornákon elfolyik, és az érintett kapja belőle a legkevesebbet, már ha egyáltalán jut neki valami. Elszomorító és röhejes, de még most is sokszor kiderül, hogy „jótékonyság” fedőnév alatt szeretné lecserélni az autóját az alapítvány kuratóriumának elnöke. Nyilván, ha meg nem vállalod el a fellépést, még rád dobálják a sarat. Hangsúlyozom, vannak kivételek és előttük le a kalappal, de a többség sajnos legkevésbé sem törődik azzal, akire hivatkozva gyűjtenek. Nálam az utolsó csepp az volt, amikor éhező gyerekek megsegítésére összehozott rendezvényre mentem és percekkel a kezdés előtt derült ki, hogy ebből a pénzből a gyerekek semmit nem fognak megkapni. Utolsó pillanatban hagytam őket faképnél, és még nekik állt feljebb. Megalázó és méltatlan helyzet volt. Elhatároztam, hogy most már csak olyan fellépést vállalok, ahol teljesen tiszta az ügy, a bevétel bekerül egy dobozba, amit az érintett a műsor után azonnal megkap, ahogy például Zalánka esetében is történt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr862561563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása