Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

Hadházi László, Karinthy-gyűrűs humorista

2011.06.24. 07:57 - kcsabi

Címkék: rádiókabaré hadházi karinthy gyűrű

Hadházi László kapta idén a Karinthy-gyűrűt. Az elismerést a tegnap rendezett díjátadó keretén belül adta át Jónás István, a Magyar Rádió elnöke. A Karinthy-gyűrűt 1975 óta minden évben a Rádiókabaré kiemelkedő teljesítményt nyújtószerzőinek, előadóinak adják át. A Dumaszínház társulatából eddig Litkai Gergely (2004), Maksa Zoltán (2006), Kovács András Péter (2008) és Kőhalmi Zoltán (2009) kapták meg a humoristák legrangosabbnak tartott díját.

A díjátadóról az MR1-Kossuth rádió honlapja a következőket írja:

„A mostani kitüntetett személyével a rádió immár véglegesen elfogadja azt a – ha nem is korszakváltást, de – korosztályváltást, amely az elmúlt évad Rádiókabaréit jellemezte. 1968-ban még nagy dolog volt havonta egy kabarét megírni, bepróbálni és előadni. Az új generáció fiatal humoristái minden hétvégére új műsorral jelentkeznek. Sikerüket bizonyítja, hogy igen kis hírverés mellett, minden alkalommal dugig megtelik a nézőtér egy-egy rádiókabaré felvételekor, és a televíziók is azonnal lecsapnak rájuk” – mondta Sinkó Péter, a Rádiókabaré vezető szerkesztője.

A Kossuth Rádió Rádiókabaréjában rendszeresen hallható Hadházi László a hazai stand up műfaj frontembere. A debreceni humorista számos felsőoktatási intézménybe, többek közt mezőgazdasági, rendőrtiszti, egészségügyi, testnevelési és államigazgatási főiskolára is járt, de különböző okokból mindegyiket abbahagyta. 1987-ben kezdett el írni, cikkeket jelentetett meg, és több humoristával közösen könyveket is adott ki. A 2000-es évek óta rendszeres szerzője és szereplője a rádióban hallható kabarénak. Szerepelt színházi darabban és filmben is, de ha önmagát kellene definiálnia, „hangulatkarbantartónak” vallja magát.

Az idén harmincötödik alkalommal odaítélt Karinthy-gyűrűt elsőként Marton Frigyes, a Rádiókabaré „kitalálója” vehette át. Az elismertek között volt Déri János, Hofi Géza, Markos György és Nádas György párosa, valamint Sándor György is. 2009-ben Kőhalmi Zoltán, 2010-ben Bödőcs Tibor vehette át az elismerésért járó gyűrűt. Az eddig kitüntettek közül tizenöt került ki a rádió által rendezett humorfesztiválok valamelyikéből.

A kitüntettetett, Hadházi Lászlót tegnap késő délután értem utol, hangjában némi fáradtsággal, de rendkívül boldogan nyilatkozott a díjról és az ünnepségről is. Éppen hazafelé tartott Debrecenbe ahol tovább folytatódott az ünneplés. Mint mondta: „Az ember nem a díjakért csinálja, de az biztos, hogy nagyon jól tud esni.”

 

A Dumaszínház társulata, dolgozói nevében is gratulálunk! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr183010437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása