Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

Már egy hete csak a zenére gondolok…

2011.03.06. 11:38 - kcsabi

Címkék: pataki három kismalac kap bács bruti dumakoncert janklovics

Hogyan legyünk rocksztárok? Miért van a gitáron hat húr? Mi az az ukulele? Mit énekelt Pataki Attila, amikor az Idegenkívüli lények visszahozták az UFO-val? Tudnak zenélni a Kismalacok? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphattunk választ a New Orleans Dumaszínházban, éppen egy héttel ezelőtt, amikor közös fellépésen mutatkozott be a Három Kismalac a Bruti és a Kültagok nevű zenés-humorformációval. Harmadszor.

 

Kreatív káosz. Röviden így lehet leírni azt az állapotot, amikor a zenész-humoristák az öltözőben hangolnak. Az egyik beszél, a másik gitározik, a harmadik énekel, de van, aki sörözik, eszik, vagy éppen sminkel. Szerencsére utóbbit Burszán Vera, a Három Kismalac és az este egyetlen női fellépője teszi, ennek azért örülök, Brutit mondjuk, nem szívesen látnám kihúzott szemekkel és rúzsos szájjal.

 

Lassan összeáll a műsorrend is, Janklovics Péter pedig még patakiattilázik egy utolsót, aztán irány a színpad. Mindenki felnyalábolja a saját hangszerét, akinek nincs, az pedig a söröspoharát, majd a vacsorázó nézők érdeklődő pillantásainak kereszttüzében az egész csapat felvonul a világot jelentő deszkákra. Rövid hangolás. Kezdődik a show.

 

Az asztalok mellett üldögélő, pizzasütő-méretű tányérokon heverő ételmaradékok társaságában, „kajakómában szenvedő” embereket koncerthangulatba hozni nem egyszerű feladat. Bruti és KAP (Kovács András Péter – A szerk.) többször meg is állapítják, hogy „döbbent arcok néznek velünk szembe”, aminek oka lehet még az is, hogy sokan nem tudták mi lesz itt. Valóban, akik a fellépők nevét olvasva egy hagyományos stand up comedy estben reménykedtek, azoknak kell egy kis idő, míg átállnak a zenés-humor hangulatára. De azért nekik is sikerül előbb-utóbb.

 

Abszurd, rímes, formabontó és játékos dalok váltják egymást, amik egyszerre nevettetnek, és zenei élményt is nyújtanak. A számok között persze folyamatos a duma, Bruti előbb tapsolni, majd gitározni tanítja a jelenlévőket, Pataki Balázs pedig megmutatja mi is az az ukulele és hogyan kell(ene) használni. Jegyezzük meg, a négyhúros hangszer NEM „kicsi gitár”, vagy „makett-gitár”, Balázs erre nagyon érzékeny. Hirtelen felindulásból aztán gyorsan meg is énekli legfőbb vágyát, a Hárommellű nőt.

 

A Három Kismalac (Burszán Vera, Galambos Zoltán, Borovicz Tamás) élvezetes ízelítőt ad Bőrizomtömlő című albumának dalaiból, Bács Miklós pedig mindent felvonultat, ami egy szintetizátorból kihozható a klasszikusoktól a nyolcvanas évek szinti-popjáig. Persze egy koncert nem lehet teljes igazi világsztárok és a zenei élet ikonikus figurái nélkül. Pataki Attila után Michael Jackson szellemét, a Flashdance, no meg a Rocky című filmek kultikus dalait is megidézi Janklovics Péter, aki színészként, moderátorként, énekesként is jelen van, mondhatni ott segít, ahol éppen kell.

 

A Dumakoncert végén aztán mindenki elégedett. A gitártörés, hangfalborogatás és a stage diving ugyan elmaradt, de a produkció összeérett, kellemes és vicces volt, megfelelő arányba került a humor a zenével. A közönség – még azok is, akik a karácsonyra kapott jeggyel, számukra ismeretlen előadásra érkeztek – elégedetten indul hazafelé, vannak, akik a Miért fáj a szerelem?, vagy az Óda a magas lányokhoz, esetleg a Főzőcske dallamát dúdolgatják.

 

A színpadról lesétáló zenész-humoristák közül Kovács András Pétert állítom meg, és tőle kérek egy rövid értékelést (amibe aztán Bruti is bekapcsolódik):

 

 

Az öltözőben aztán elégedett sóhajok közepette elemzik a produkciót a résztvevők. A beszélgetés csakhamar jókedvű, felszabadult nevetésbe torkollik. Soha többé nem lehet komoly válaszokat kihúzni senkiből, és igaz, ami igaz, ez a hangulat ragadós, a riporter sem kerülheti el a sorsát, így záróakkordként egy álinterjú készül, egy komolytalan kérdezz-felelek.

 

  

A harmadik Dumakoncert sikerét számomra főleg az mutatja, hogy most, majd’ egy héttel az est után is azok a dalok, dallamok járnak a fejemben, amiket ott hallottam. Időnként azt veszem észre, hogy valaki hangosan fütyörészik, a „szórólapozó lányról”, a „háromlábú bogárról” és az „M6-osról”. Aztán csakhamar rájövök, hogy én vagyok az. Mi ez, ha nem siker?

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr62714752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása