Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

Stand-up Express másodszor: a humor világnyelv

2011.03.28. 23:36 - kcsabi

Címkék: kap stand up express teshky clover vodopivec

Hogy lesz a dumálásból művészet? Megállítja-e a reklámokat az országhatár? Mit gondol a férfi, amikor a nő fürödni küldi? Mi az a Donald kacsázás? Mit értenénk ezekből a kérdésekből, ha angolul teszik fel nekünk? Fura kérdések? Lehet. A második Stand-up Express esten viszont mindet sikerült megválaszolni. És még csak nyelvésznek sem kellett hozzá lenni. A nemzetközi humorvonat a New Orleans Dumaszínházba érkezett.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Nem is fognak magyarul megszólalni?” – tömörítette félelmeit egy rövid kérdésbe a testvérem, amikor meghívtam a második Stand-up Express estre. Tartott tőle, hogy jóval kevesebbet ért majd belőle, mint amennyi elég a kellemes szórakozáshoz. Tanult, vizsgázott, papírja van róla, hogy tud angolul, de mégsem. Nem használja.

Megnyugtattam, én is sokat felejtettem már, de nem gond, együtt összehozzuk. Miután a három fellépőből csak egy magyar, a házigazda pedig szlovén, így a színpadon nem csendül ékes anyanyelvünk, ez biztos. Végül azt mondtuk, sebaj, egy kicsit azért majdcsak értünk belőle. Csalódtunk. Pozitívan. Remekül szórakoztunk.

Hasonló félelmekkel küzdhetett a várva várt közönség is, mert bizony maradt néhány hely az asztalok mellett, lehettünk volna többen is. Hazánkban élő britek, ausztrálok, amerikaiak és angolul beszélő magyarok alkották a publikumot, és fél nyolckor már izgatottan várták a fellépőket.

Kisvártatva el is kezdődött a show. Az est házigazdája, és egyik főszervezője lépett a színpadra. Andrej Tezak, azaz Teshky Szlovéniából érkezett, ő a nemzetközi stand-up comedy kelet-európai éllovasa, aktivistája. Neki köszönhető, hogy a térségben most már egyre többször és több helyen lépnek fel a műfaj Angliából érkezett nagyjai, és persze az angolul jól beszélő helyi képviselői. Nagy szerepe van abban is, hogy Magyarországon elindult és már másodszor került megrendezésre a Stand-up Express. Teshky viszont nem csupán szervező, hanem vidám, tehetséges humorista és show-mester is. Gyorsan és könnyedén oldotta fel a nézőtér felől érezhető feszültséget, majd a világbajnok ökölvívó mérkőzések hangulatát idéző vehemenciával konferálta fel az első humoristát, Kovács András Pétert (KAP – a szerk).

Harcról ugyan nem volt szó, de KAP, mint mindig, most is energiabombaként robbant a színpadon. Angol nyelvre ültetett, de magyarul is zseniális humora nem csak szövegben, hanem a hozzá tartozó testbeszédben is megnyilvánult. Mozgásmennyisége egy becsületes Norbi-tornának is elmenne, amire jó bizonyíték, hogy a róla készült fényképek háromnegyede bemozdulás miatt lett homályos.

A rövid szünet után aztán végképp elhagytuk a hazai pályát, hiszen Tesky újabb hangulatfokozó felvezetője után honfitársa, Tin Vodopivec ragadta magához a szót. A fiatal humorista műsora ékes bizonyíték rá, hogy a média abszurditása nem ismer határokat, legalábbis ami az érthetetlen és felfoghatatlan reklámokat illeti. Nyelvezete és poénjai célba találtak, a közönség legalább akkora hanggal díjazta műsorát, mintha legalább telt ház lett volna.

Igazi kuriózumként érkezett zárásként Andrew Clover, aki a műfaj egyik sztárja Angliában. Felsorolni is nehéz, mennyi tévéműsorhoz adta már tehetségét, hogy folyamatosan telt házas önálló estjeiről már ne is beszéljünk. Aki eddig azt hitte, hogy nem lehet igazi színházat csinálni egy szál mikrofonnal, tévedett. Andrew öltönyben, kalapban és egy személyben jelenített meg több karaktert, miközben műsorában félelmetes hitelességgel vázolta fel az igazi férfi-nő kapcsolatot, annak minden fonákságával, a szexuális élet ál-prűd, de valójában nagyon is meghatározó kérdéseivel, érzelmi hátterével együtt. Erre a produkcióra a stand up comedy ellen leginkább lázadó kritikusok sem mondhatnának mást: művészet.

Az este végén a hazainduló közönség elégedett arckifejezése mellett leginkább a testvérem értékelése adta vissza az előadás színvonalát. „Ez most kellett az önbizalmamnak, szinte mindent értettem, remekül szórakoztam. Köszönöm!” – mondta, és később, a villamos felé sétálva még nevetve idézett vissza néhány remek poént. „Csak el ne felejtsem, ezt el kell mesélnem a haveroknak.” – tette hozzá.

A megfáradt, de elégedett humoristák ekkor már jól megérdemelt vacsorájukat fogyasztották, nem is szívesen zavartam meg őket, de azért KAP-ot megkértem egy rövid értékelésre.

 

Remélem, valóban sikerül hagyományt teremteni a Stand-up Expressből, és azok is eljönnek, akik eddig tartottak saját, nyelvi korlátaiktól. Jómagam és a testvérem vagyunk rá az élő példa, sok éves kihagyás után is lehet érteni, élvezni az angol nyelvű előadást. Ha pedig valaki most tanulja a nyelvet, gyakorlásnak ideális!

See you on the next Stand-up Express!

 

És végül néhány kép:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr822780640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása