Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

Nagyvázsony: az ötödik nap

2011.07.28. 11:48 - kcsabi

Címkék: kertész pataki rádiókabaré kormos litkai trabarna hadházi nagyvázsony

 

Az OTP Dumavölgy – Humorvár eseményei közül minden évben kiemelkedik a Rádiókabaré felvétel, amire idén is az ötödik napon, kedd este került sor. Természetesen a felkészülés már hetekkel korábban elkezdődött, és szinte az utolsó pillanatig tartott. Hétfő este például a nagyvázsonyi „humorbázison” még késő este is serényen folyt a munka. Jeleneteket írtak, tökéletesítettek, egy jól sikerült házibulira hajazó módon, a konyhában ülve. Litkai Gergely, Kormos Anett, Pataki Balázs és Hadházi László, csak néhányan a kabaré szerzői közül, igyekeztek saját és egymás ötleteit csiszolva megírni a jeleneteket. „Csapatban sokkal jobb dolgozni, könnyebben jönnek az ötletek” – mondta Hadházi László, a nemrégiben Karinthy-gyűrűvel kitüntetett humorista.

Az ötletek pedig jöttek. Még éjjel egykor is úgy pattantak ki poénok szerzőink fejéből, mintha apró szivacslabdával dobálta volna őket fejen valaki. Anett meg is jegyezte, szereti ezeket a kötetlen, de termékeny közös munkákat, hiszen a többiek inspirálóan hatnak rá, ráadásul mindenki nagyon rendesen bánik vele, mint a csapat egyetlen női tagjával. Még kedden nap közben is folyt a munka, hiszen, mint mondják, Nagyvázsonyban a hely szelleme is jótékonyan hat a kreativitásra. Az évek során sok jelenet és dal született ebből adódóan, és aratott nagy sikert a felvételen, mint például a „Fényre sötétedő kislány kalandjai a Kinizsi várnál”.

A háttérmunka mellett persze a program menetrend szerint folytatódott. Lorán Barnabásnak, azaz Trabarnának kedden igen sűrű napja volt. Szerzőként dolgozott a jeleneteken, előadóként hangolta magát a Rádiókabaréra, de előbb még délután lovas kocsira pattant, és idegenvezetőként kalauzolta az érdeklődőket Nagyvázsonyban és környékén. A motorizált hangok Jimi Hendrix-e nem kímélte magát, mindent bedobott, hogy a fogaton és a különböző kóstolók helyszínein jó legyen a hangulat. A küldetés sikerrel járt, így Trabarna remek hangulatban érkezett az esti felvételre.

A Magyar Rádió munkatársai már délután birtokba vették a sátrat, felszerelték a mikrofonokat, hangszórókat, hangpróbát tartottak, vagyis hangstúdióvá alakították a sátrat. Hét óra előtt színészek, szerzők, humoristák gyülekeztek a szabadtéri művész-társalgóban, még egyszer össze próbálták a jeleneteket, élettel töltve meg a kitalált karaktereket. Még kezdés előtt feltűnt a Magyar Televízió stábja is, akik egy rövid tudósítást készítettek az eseményről, ehhez pedig Kertész Ricsit, vagyis Ricsifiút kérték fel, ő kalauzolta végig a nézőket a helyszínen. Igencsak fura látvány volt, amikor a szalmakalapos szabolcsi fiú beült a Rádió közvetítő kocsijába, nyomában egy négyfős tévéstábbal.

A felvétel pontosan hétkor elkezdődött, Litkai Gergely műsorvezetésével. Jelenetek, klasszikus stand up comedy, és vicces dalok váltották egymást, hamar elnyerve a közönség szimpátiáját. Egyre bátrabb nevetésekkel, tapssal díjazták a poénokat, és különösen szerették a váratlan, improvizatív elemeket. A színészek, előadók szívesen csináltak viccet egy-egy félreolvasott szövegből, nem tervezett hanghatásból, amik legalább akkora sikert arattak, mint a hetek munkájának eredményeként született poénok. Ennek iskolapéldája volt többek között Aradi Tibor, a Dubajozást feldolgozó jelenetben, vagy éppen a Hadházi LászlóVida Péter páros. Az utolsó előttiként színpadra lépő Ricsifiú igazi finálét kerekített műsorából, ami időnként morbid elemekkel dolgozott, és a Hotel Mentol című dal feldolgozásával zárult. A szó szerint zajos sikerről aztán a műsor utáni közös iszogatás során is sok szó esett.

A Rádiókabaré sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint annak a fiatal nézőnek a mondata, akivel a sátor kijáratánál váltottam pár szót. „Eddig nemigen hallgattam a Rádiókabarét, úgy gondoltam, az nem nekem való, túl fiatal vagyok az MR1 műsorához. – mondta – Ide is csak azért jöttem, mert mondták, hogy lesznek stand uposok is. De ez? Nagyon tetszett, a jelenteken sírva röhögtem. Mindenképpen meghallgatom adásban is, és mostantól mindig követem majd. Az tuti.”

A műsort szeptember utolsó két hétvégéjén hallhatják az MR1 – Kossuth Rádió műsorán.

 

Az írott szófényképes bizonyítékai alább…

Az est során készült képek egy részét Kövecses Józseftől kaptuk. Ez úton is köszönet érte!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr953106764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása