Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

Ismét megállt a Stand-up Express Budapesten

2011.10.23. 18:04 - kcsabi

Címkék: kap stand up express teshky capurro orsag

Tabudöntögetés, minőségi import-humor, világok arca. Három különböző társadalmi, gazdasági és kulturális háttér országból érkezett előadó találkozása a színpadon, akik két közös nyelvet is beszélnek: az angolt és a humort. Ez volt az októberi Stand-up Express, a New Orleans Dumaszínházban, szerdán. Aki ott volt nem bánta meg. Beszámoló Kovács András Péter helyszíni megfigyelései alapján.

Az angol nyelvű stand-up hazai előadásainak híre még nem minden itt élő külföldihez jutott el, a magyar anyanyelvűek pedig nagyfokú önbizalomhiányban szenvednek, hiszen a többség attól fél, nem értené Stand-up Express nyelvezetét. Szerencsére a bátor kivételek ezt csak cáfolni tudják. Az első pár percben már egy szerényebb tudással rendelkező, vagy éppen angolul tanuló agya is rááll a nyelvre és – ha nem is minden szót, vagy kifejezést – da a szöveg velejét már lehet érteni, ami jelen esetben éppen elég egy kellemes, szórakoztató, és egyben hasznos estéhez.

Kovács András Péterről – aki ez alkalommal elsőként lépett színpadra – sokan mondják, vérbeli előadó. Nem csak az aprólékosan kimunkált, jól felépített, poén-gazdag szövegei, de előadásmódja is egyedi. KAP energikusan, a rendelkezésére álló teret maximálisan kihasználva, szinte az egész testével mesél, amit közönsége rendszerint nagyra értékel. Szerencsés módon ezt az energiát sikerült az angol keretei közé is beszorítania, mondandója „itt is ült”. A sajátosan magyar felfogásból származó, úton-útfélen megfigyelhető abszurditások idegen nyelven való feldolgozása pedig megfelelően pikáns élményt jelentettek a jelenlévőknek.

Másodikként Marina Orsag érkezett, Horvátországból, ahol – a jelek szerint – már igazi hagyománya van a női humornak. Marinát, mint színpadi jelenséget KAP írta le a legplaszikusabban: „A csaj ugyanolyan összetett élmény volt, mint Kőhalmi Zoli: egy szemüveges figura kiállt és elmés dolgokkal nevettetett, jórészt saját magán élcelődve. Két lényeges különbség azért van: Zoli nem lány, és nem leszbikus. Marina női szemmel kiválóan tudta górcső alá venni a nőket és „férfitársait” is, ezzel egyúttal előkészítve a talajt az est harmadik fellépőjének.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scott Capurro az Egyesült Államokból érkezett, így több kiváló angol stand up komikus után a nagyvízen túlról is képviseltette magát valaki. Scott szintén nem csinált titkot abból, hogy a saját neméhez vonzódik, ráadásul az ebből következő „másképp gondolkodást” remek módon kamatoztatta a színpadon is. A tabutémát nem ismerő, hazájában szándékosan provokatív stílusáról ismert és elismert humorista percek alatt vad flörtölésbe kezdett a közönség férfitagjaival, amit „helyenként derültség, máshol megrökönyödés fogadott”. Felkészültségét és profizmusát dicséri, hogy sikeresen találta meg a szórakoztatás és a polgárpukkasztás megfelelő arányát egy olyan – számára mindeddig idegen – országban is, ahol a másság megítélése, elfogadottsága még gyerekcipőben jár. „Szeretni való, karakteres, szabad szájú figura, akinél nincsenek tabu témák, vagy –nézők. A közönség egy-egy tagja végül már nem csak róla, de magáról sem tudja, fiú-e, vagy lány.” – mondta róla KAP.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindenképpen említést kell tenni a műsor egyik főszervezőjéről, aki nem csupán a Stand-up Express este házigazdája, de maga is kiváló humorista. Andrej Tezak Tesky, Szlovéniából érkezett és évek óta szervez angol nyelvű előadásokat Európa szerte. Frappáns, csattanós felvezető szövegei remek hangulatba hozták a közönséget, a végén pedig csak annyit tett hozzá: „remek este volt. Kényes témák ide, vagy oda, a humor mindent fogyaszthatóvá tesz. Legközelebb is itt leszünk, készüljetek!”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr933324433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása