Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

Élő audiokomment show a Corvinban

2012.11.25. 12:23 - kcsabi

Címkék: bödőcs beliczai közös est audiokomment

Ki szeretné újra látni a magyar televíziózás legcikibb jeleneteit? Ki kíváncsi megint a méltán elfelejtett Budapest TV-re? Kinek hiányoznak a Szomszédok konzerv-bölcsességei? Senkinek. És ha két tehetséges humorista kommenteli őket? Na, így már érdekesebb a dolog. Beliczai Balázs és Bödőcs Tibor éppen erre készül. Előveszik a felvételeket, amik nem véletlenül kerültek a doboz mélyére, és megmutatják, mit mond a tévének egy humorista, amikor nem is igen tudja elhinni, amit a képernyőn lát. Mi lesz ebből, főleg, ha még stand-up comedy és zene is várható? Egy fergeteges Beliczai-Bödőcs-show a Corvin Dumaszínházban, november 27-én este. Beliczai Balázzsal beszélgettünk.

Formabontó estre készültök Bödőcs Tiborral közösen. Milyen újdonságra számíthatunk?

Az est második részében bejátszásokat vetítünk, amiket élőben kommentelünk majd. Régebben talán a „kommentálás” kifejezését használták erre, de manapság a „kommentelés” elfogadottabb, ismertebb megnevezés. A bejátszások – melyek amúgy a saját gyűjteményemből származnak –, ahogy Tibor fogalmazott, „a magyar televíziózás mélypontjainak csúcsai”. Számomra érdekes videókat, kárpitkaparóan gagyi, hajmeresztő, hihetetlen, elképesztő tévéműsor-részleteket mutogattam Tibornak, mire ő azt mondta, ezeket meg kell mutatni a nagyközönségnek is, kiegészítve a saját gondolatinkkal, amiket társaságban amúgy is elmondanánk. Innen jött az ötlet. Külön hangsúlyozni kell persze, hogy akik a stand-up comedy miatt jönnek, azok is megkapják, amire vágynak. Az est első felében számíthatnak a tőlünk megszokott, elvárt stílusra.

Elárulhatjuk, milyen műsorokból válogattatok?

szomszédok.jpgNem tudom, mennyire lőjük le a poént, de biztos, hogy lesz a Budapest TV-ből, illetve annak fénykorából egy-egy felejthetetlen pillanat, ami ma már legendásnak minősül. Illetve a kordokumentumként is funkcionáló Szomszédok című teleregény páratlan, megismételhetetlen, ma már szinte elképzelhetetlen jeleneteit is megvillantjuk, igényesen. Az összeállítás a ’90-es gyöngyszemeire koncentrál, nem is lesznek ma futó műsorszámok, ez egy visszatekintés. Ketten állunk majd a színpadon Tiborral és a bejátszás után felváltva oltjuk a videón szereplő embereket, szituációkat, EU normákat meghaladó poénsűrűséggel.

Az utóbbi időben a műsoraidban megjelentek a hangszerek, a zene és az ének. Ha ezt még kiegészítjük az audiokommenttel, akkor valóban összetett élményre lehet számítani…

Abszolút. A stand-up mellett a zene és a vetítés hatására a nézők olyan komplex élményben részesülnek, ami páratlan és feledhetetlen. Természetesen ezeket nem fogjuk vegyíteni, vagyis Baló György és Hiller István is a maga helyén szerepel az estén, zenés, énekes kommentelés nem lesz.

Ez lesz az első ilyen típusú estetek Tiborral?

bptv.jpgEgy-két főpróba már volt, de mostanra érett össze, kristályosodott ki a lényeg. Tiborral az elmúlt fél évben sokat dolgoztunk rajta, tervezgettünk, nézegettük egymás lakásán a lehetséges felvételeket és pár előadáson is bemutattuk, amolyan tesztvetítés jelleggel. Most, november 27-én viszont egyfajta világpremier következik, az ősbemutató, egy hatalmas durranás. Érdekesség, hogy miután kitaláltuk ezt az új formátumot, megtudtuk, hogy Amerikában már létezik. Ugyanakkor abban biztos vagyok, hogy Magyarországon mi vagyunk az elsők, aki ilyen formában ezt egy előadásba illesztették.

Milyen további, formabontó ötletek vannak a tarsolyban?

A legfrissebb jó ötlet, hogy bulvárlapokból kivágott fotókat kommentelünk hasonlóan megalázó stílusban. Ott a vetítővászon, a vetítő, ez pedig kiválóan alkalmas lehetőség arra, hogy tovább tágítsuk a műfaj kereteit. Nem csak mozgóképeket, hanem állóképeket is vetíthetünk, így most gyűjtögetem a bulvárlapokat. Éppen ma vágtam ki egy képet, amin Hajdú Péter gyerekei a hasán táncolnak. Elképzelheted, hogy ha Tibor erre mond valamit, akkor az ütős lesz. Felmerült már az is – egy kedves munkatársunk ötlete nyomán -, hogy híres filmek, klasszikussá, vagy éppen kultikussá vált jeleneteit figurázzuk ki.  A Keresztapa kulcsjelentét például mindenki ismeri, azzal lehetne kezdeni valamit. Még érleljük a dolgot magunkban, de azt hiszem, ez lehet a folytatás.

 

/Koncz Csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr594924360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása