Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

A nyúltenyésztők ajánlata: Kiss Kiss Benk Benk

2012.12.16. 23:49 - kcsabi

Címkék: kiss könyvbemutató ulpius benk kiss kiss benk benk

Mi köze lehet Kiss Ádám és Benk Dénes könyvének a taoista numerológiához? Ki az a Havas Hendrik? Miért ajánlják ilyen lelkesen az írást a nyúltenyésztők? Miért nem hallott eddig senki a titokzatos D. Major Sándornéról? Hogy lehet könyvíráskor bakizni? Kérdések, melyek már a megjelenés előtt érdekessé tették a két fiatal humorista új könyvét. A válaszokat a Corvin Dumaszínházban kerestük 2012. december 12-én, a könyvbemutatón.

 

KKBB1.jpgA szervezőknek nem volt könnyű dolguk. Egy könyvbemutató előtt nem lehet olyan eseményekre felkészülni, mint például a hídfoglalással kombinált diáktüntetés, pedig ezen a szerdán a sajtó munkatársai közül sokakat elvitt a közéleti konfliktus. Ehhez képest még jóval többen is ültek be délután a Dumaszínházba, mint amennyi résztvevőre számítani lehetett.

Négy óra után pár perccel teljes sötétségbe borult a terem, Galambos Péter jellegzetes hangja pedig betöltötte az űrt. A mozis kasszasikerek felvezetéséhez méltó hangvihar, hatásosan vezette fel D. Major Sándorné nyúltenyésztő kisnyugdíjast, aki videó üzenetben igyekezett előrevetíteni alkalmi közönségének a mű hangulatát. A színpadra lépő moderátor pár mondatban megemlékezett a könyv keletkezésének körülményeiről és ejtett pár szót a szerzőkről, hátha valaki nem ismeri őket. Nem telt még el tíz perc, máris lehetett tudni, hogy a hely szellemének megfelelően, itt ma sem vesznek semmit komolyan a résztvevők.

A bevezető után Kiss Ádám és Benk Dénes érkezett, akik a tőlük megszokott stílusban meséltek a keményfedeles élményről, ami közös munkájuk gyümölcse, bár azt hamar leszögezték, nem tekintik magukat íróknak. Elmondásuk alapján az írás baráti beszélgetéseik, a színpadra nem vihető gondolataik, élményeik írásos kivetülése, ami tulajdonképpen „egy könyv egy könyvről, aki könyv szeretne lenni”. Hogy ez mit jelent? Valószínűleg csak azok tudják majd meg, akik elolvassák a könyvet, hiszen a szerzők következetesen tartották magukat ahhoz, hogy nem árulnak el szinte semmit a tartalomból. Elmondásuk szerint ők is izgatottan várják, hogy kiderüljön, mert már nagyon kíváncsiak.

KKBB2.jpgA humoros monológok után kicsit bátortalanul indult be a kérdések zápora, de aztán egyre többen firtatták a keletkezés körülményeit. Megtudtuk, hogy az írásban maga Orbán Viktor is segített, bár „nagyon szigorúan vette a feladatot. Mindig, amikor a fiúk megírtak valamit, ő kihúzta a 2/3-át. Ráadásul azt szeretné, hogy a könyv vásárlóinak előre kelljen regisztrálni”. Szóba kerültek az alternatív címek is, hiszen a Kiss Kiss Benk Benk csak a harmadik ötlet volt. A „Csuja Imre balladája” és a „Csernus Imre, a nő” sokáig esélyesebb volt, de végül mégis ez maradt.

Nem lehetett nem észrevenni, hogy a könyv sorsában mekkora szerepe van a 12-es számnak. Kiss Ádám és Benk Dénes 12 éve tervezik a közös írást, ami már csak azért is különleges, mert hat éve találkoztak először. A kötet 2012.12.12-én, 12 óra 12 perckor jelent meg, állítólag azért, mert ha december 21-én (ami ugye fordított 12-es) eljön a világvége, ahogy a maja jóslat ígérte, akkor a két fiatalember reméli, lesz legalább egy példány, ami megmarad a füstölgő bolygón. Ezzel némileg ellentmond, hogy a taoista numerológia szerint a 12-es szerencsés szám és minél többször jelenik meg, annál nagyobb a pozitív hatása, de a két fiatal humorista esküszik rá, hogy ezt nem tudták korábban.

A tájékoztató remek hangulatban telt és ért véget, az ilyenkor megszokott dedikálás, fotózás, privát kérdezz-felelek formájában. Az emelkedett hangulatban Ádám és Dénes még azt is elárulta, hogy számtalan baki nehezítette a munkát. Ennek részleteibe nem mentük bele, de a Direkt bakikról szóló kisfilm ennek állít emléket.

/Koncz Csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr634969098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása