Bellus István rovata
Minden ember életében elérkezik a pillanat, amikor felteszi magának a kérdést arra vonatkozóan, hogy egy-egy használati tárgy voltaképpen hogyan készül. Ismeretterjesztő sorozatunkban Bellus István segítségével megismerkedhetünk olyan hétköznapi eszközök születésének titkaival, melyekről ez idáig nem sikerült információkat begyűjtenünk. A gyufa, a WC papír és más tárgyak születése mellett megtudhatjuk azt is, hogyan lesz egy magból szék, vagy egy gyümölcsből autógumi.
Ma megtudhatjuk, hogyan készül a disznósajt
1. A jó disznósajt alapja a kiváló minőségű disznótej, ezért minden hajnalban szorgos kezek megfejik azokat a disznókat, melyek ilyen tejjel rendelkeznek.
2. Ezután szakemberek odateszik főni a tejet és beoltják élesztőkultúrával, amitől olyan lesz a disznósajt, mintha egy Petőfi kötetet olvasnánk.
3. Harmadik lépésben a tejet nem adó, ezért levágott disznók gusztustalan részeiből beledarálnak a főzetbe. Ezek az összetevők már eleve homályosak, így könnyebb elviselni a látványt.
4. Az így elkészült massza végül kap egy külső borítást, egy ún. disznósajt köpenyt. A kész disznósajtot általában szeletelve, illetve az ínyencek hurkás szendvicsre reszelve fogyasztják.