Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

Kis(s) esti duma

2011.03.31. 01:41 - kcsabi

Címkék: kiss önálló est pofa ki

Csütörtök este. New Orleans Dumaszínház.

Belépek, a teremben minden asztalnál vendégek ülnek. Teltház. Csupán néhány hely betöltetlen, a színpad előtt közvetlenül. Később oda is érkeznek.

Naná, a kezdés után.

Óvatosan vágok át a termen, nem akarom akadályozni a pincéreket.

Nagy a sürgés, mindenki eszik, iszik. Később már nem lesz rá mód, hiszen röhögés közben nem szerencsés fogyasztani. Lehet, csak veszélyes.

A többség fiatal. Huszonévesek. Ma nem mennek bulizni. Legalábbis még nem. Nevetni jöttek.

Az asztal szélén előkészítve a dedikálnivaló könyv. Szütyiő.

Már csak a szerző, előadó, főszereplő, a kedvenc hiányzik a színről.

 

Kiss Ádám.

Hölgyeknek Nagy Éva.

 

 

 

 

 

 

Ádámot (Évát) az öltözőben találom. Mosolygós izgalom. Szolid pörgés. Készül. Nem zavarok? Nem.

Beszélgetünk, aztán eszébe jut valami. Feljegyzi.

Mesélem, miatta nem mentem ma edzeni. A haverok csak úgy engedtek el, ha legközelebb ő is velem jön. Ma Kiss Ádám esten vagyok, aztán Ádám lesz velem kosarazni. Így fair. Nevet. Azt hiszi, viccelek.

Nem viccelek.

Az az ő asztala.

Nagyot kortyol a gyümölcsléből. Felpattan, elkocog, vonul a mikrofon felé, mint akit ellenállhatatlan erő vonz a pódiumra. Arcán a bungee jumperek elrugaszkodás előtti, félelemmel vegyes izgatottsága játszik. Hergeli magát, mint a boxolók, majd mikor csendül a zene, magabiztos nyugalom lesz úrrá rajta. A színpad felé indul, s látszik rajta, mindjárt hazaér.

Indul a show!

Pofa ki!

A Punanny Massif-al készített bevonuló zene hallatszik. Éppen ez:

A taps utáni csend, mint egy lassított film, nehezen ér véget, aztán Ádám beszélni kezd. Megjönnek a késők, oldódik a feszültség. Pofonként csattanó poénok. Elismerő férfitekintetek és rajongó női pillantások kereszttüzében végtelen láncra fűzött történetekben oldódik a humorista magányossága. Nevetést kacaj követ, s bár a közönség – fiatal kora ellenére – némileg visszafogott, a hangulattal nincs gond.

Kiválasztás, kutyaszarcenter, tájföldi vastagok és megatolvajok, Mico bá’ és Győzike, hajnali vérvétel és késő esti katapult. Térben és időben utazunk Ádámmal – hölgyeknek Nagy Éva – aki szeret repülni.

A szünetben kerék-, és felsőcsere, alkoholmentes tankolás. Megérkezik ő. A Rajongó. Mindenáron be akart jutni Hozzá. A sráchoz a mikrofon mögül. A találkozás, ez volt a cél. Sikerült. Most csend van. Nem gondolt bele, mi lesz ott, akkor, ha már bent van. Mit kérdezne? Miről beszélne? Nem volt terv. Sebaj. Autogram, fénykép, köszönet. A szünetnek vége.

Ádáméva újra a helyén. Új pulóver, új történetek, új poénok. Barátokkal Londonban, Aquaworld, menő autók, Harangozó Teri, értetlen ál-turista a lakásban. Fejezetek egy fiatal életéből. Huszonhat év esszenciája szórakoztatóan, könnyeden, viccesen. A sráctól, akiért annyian rajonganak. Okkal. Taps-cunami a végén, majd elindul a kivonuló dal.

 

Támadás egy tollal írt névért. Tőle. A könyvbe. Vagy egy fecnire. Bárhova, csak legyen. Sorban állás és hála, no, meg áradó szeretet. Fárasztó, de jól esik, le sem tagadhatná. Nem is teszi. Fényképek, vállveregetések, köszönet.

Vége a dalnak. Újra az öltözőben. Barátok érkeznek, Csenki Attila és Benk Dénes. „Király voltál” – mondják Ádámnak. Fáradtság, elégedettség. És a jól megérdemelt vacsora. Végre.

A Pofa ki! tényleg remek volt. Dinamikus, vicces, eredeti.

Lassan menni kell, hiszen a humornak vége, a fiatalok bulizni akarnak. Király L. Norbi érkezik. Nemsokára övé a színpad, de már most át kell adni az öltözőt. Ez ilyen. A három humor-barát sörözni indul, én meg haza.

 

Megköszönöm az élményt, de a játékot, azt nem felejtem el. Ma itt voltam. Ádám, legközelebb Te jössz! Tudod, kosarazni!

 

Csütörtök este. Valamikor.

/kcsabi

 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr522787096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baranyanna 2011.03.31. 11:07:20

Szép írás kedves Csaba! :-))))

Ramaty 2011.03.31. 20:11:00

Eléggé sajnálatos, hogy Mo-n ő egy humor nagyágyúnak számít. Bödőcs, Kőhalmi és Hajdú Balázs -rajtuk kívül nagyon gyenge a társaság.

kcsabi 2011.04.01. 07:52:16

Kedves Anna! Nagyon köszönöm...:-) Csabi

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.04.01. 19:53:24

A humorfesztiválos londoni sztorija felejthetetlen, na meg a nagymama is :-) Nagyon jó előadó Kiss Ádám egyébként.

empatia 13 2011.04.01. 22:42:19

Magamról annyit, hogy rossz nyelvek szerint, még álmomban is
röhögök,olvasás közben is előfordul, hiszen az életnek, annyi fonák váratlan helyzete van. Azután ott vannak a klasszikusok,:Karinthy, Örkény, Hofi, mellette a Beugró stb, de Kiss Ádám,
és a többiek,olyannyira kiszámíthatóak, hogy a többnyire gyenge poénokra, már a mondat elején rá lehet jönni.
Ezt még az alpári közönséges stílusnál is nagyobb baj!
Divatba jöttek, mennek, 12 egy tucat!

Six 2011.04.02. 00:10:15

@empatia 13: szar lehet így élni...

Cs@tLós 2011.04.02. 07:52:36

Én birom Ádit, de ez az ajnározás nekem is sok volt. Főleg az a rész, hogy "új poénok" mikor a felsorolásból tudom, hogy a felét mindig mindenhol ellövi. Egyáltalán nincs annyi új poénja, hogy érdemes legyen élőben megnézni. Céges rendezvényre elhívják horror pénzért, és tökugyanazt nyomja mint a showder klubban. A kedves szerző valszeg nem fújja kívülről az összes showder klub részt, és néhány rádiókabarés plusz is van amiben viszont tényleg más dolgokról beszél. Jó humorista, jókat lehet rajta derülni, de ez a tömény seggnyalás azért sok volt, azért Kőhalmi, KAP és Bödőcs is jobbak nála, bár KAP-ot a közönség fele nem érti.

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ 2011.04.02. 09:03:40

Kedves Kcsabi!

Remélem bírod a kritikát.

empatia 13 2011.04.02. 09:15:41

A Humort sokszor az óriási arc pótolja, többiek, majdnem mind jobbak nála., KAP különösen.
Boncz Géza pl. felejthetetlen, fantasztikus nyelvi leleményeivel humorával. Mindezt nem a rosszindulat íratja velem, hanem az, hogy a kétségkívül tehetséges fiatalemberek, ha tized annyi ideig foglalkoznának, a számuk, kidolgozásával, csiszolásával, mint Hofi tette,
akkor nem lőné őket ki egy két év múlva, a következő
generáció, mert ha új poén nincs, akkor legalább új arc legyen!

rezfaszubagoly (törölt) 2011.04.02. 09:59:00

Ádám (és más fellépők is) sokat trágárkodik, amit sokszor humor-pótlónak is használ. Ezt nem szeretem, ha van funkciója a sztorizásban, akkor elrepülhet húsz baszdmeg is, de csak úgy dobálni őket nincs értelme.
A többiek meg gyakran csak az egy héttel ezelőtti valóságshow, Mónika-show, Fókusz, Csillagok háborúja jeleneteit adják elő újra. Jobb esetben a családjukban történteken élcelődnek.
Akinek vannak valós életből vett élményei, azok a legjobbak.
Bödőcsnek vannak jó történetei, érdekes arcokról, érdekes látásmóddal, Kőhalmi is nagyon jó, néha KAP is, de a többi már gyenge nagyon. Vannak olyanok, akik szerintem nem oda valók.
Kiss Ádám olyan humort használ, ami egy egyetemista társaságban, ivás után kerül elő. Kell ilyen is, de a legjobb humoristának nem mondanám.
Az önismétlés pedig teljesen megöli ezt a műfajt, de megértem, hogy nem lehet naponta megújulni és a youtube korában mindenki annyiszor hallgat meg egy stand-up-ot, hogy kívülről tudja már a poénokat, ezzel nem lehet felvenni a versenyt.

nofish 2011.04.02. 11:11:53

azért ne vegyük már egy kalap alá a régi humoristákat a stand-uposokkal... ez egy új műfaj.

amúgy meg a post szerintem nem jó.

kerikak 2011.04.02. 11:37:38

látom sokaknak savanyú a szőlő.. én szeretem Kiss Ádámot (is), végignéztem a neten az összes videót és igen jól szórakoztam rajta, nagyon kevés ismétlés van, ha ismétel akkor azért mert kiegészíti a poént új dolgokkal, ettől függetlenül ez a poszt tényleg szar, tömény seggnyalás, bájolgás :S

kcsabi 2011.04.03. 20:20:29

@KKKKKKK: Óóó, igazán nem kell aggódni, bírom a kritikát. Főleg az építőt. Sőt, azt még meg is köszönöm.

Az a helyzet, hogy elfogadom a T. Olvasók véleményét, tiszteletben tartom, hiszen az csak az övék. Így érzik, elmondják. Rendben.

(Csak így, zárójelben jegyzem meg, ez az írás egy személyes élményen alapuló vélemény volt, se több, se kevesebb. Ott a helyszínen tapasztaltam egy hangulatot, amit igyekeztem visszaadni. Ki tudja kétségbe vonni, hogy így éreztem?)

Mondjuk nekem furcsa, amikor valaki időt pocsékol arra, hogy számára érdektelen emberekről szóló értéktelen cikkeket, bejegyzéseket olvasson, majd még további energiát fordít a kommentelésre. Felesleges. Szerintem. Persze, ez más kérdés...

Ami pedig a humort illeti. Nem tisztem megítélni Karinthy-t, Hofit, Sas Józsit, vagy a mai fiatal humorista generációt. Nem is teszem.
Azt viszont nem értem, miért hasonlítjuk egymáshoz különböző korok előadóit, akik más stílusban, eltérő körülmények, lehetőségek, témák mentén próbáltak/próbálnak szórakoztatni, mellesleg sikerrel?

Talán durva egyszerűsítésnek hat, de ha belegondolunk, az a humoros, amin a közönség nevet.
Ennyi.

Nagyon fontos, h ne nézz, ne hallgass, ne olvass olyasmit, ami számodra nem érdekes, vagy nem szórakoztató! Nagyon durva frusztrációt eredményez! Ezt önzetlen jó szándékkal mondom.
Lehet, hogy a most reflektorfényben lévő fiúknál vannak sokkal tehetségesebbek, de éppen az ma a csodálatos, hogy bárki megpróbálhatja, és befuthat. Te is, én is, bárki. Miért nem próbáljuk meg? A színpad és a mikrofon szabad. Nincs mellébeszélés, hazugság, képmutatás. A közönség dönt. Tapsol, nevet, kíváncsi a fellépőre, vagy nem. Akire igen, befut, akire nem, eltűnik. Ennyire egyszerű játék ez.

Szép és vidám napot, estét, holnapot mindenkinek!
Tanuljunk meg nevetni!
Érdemes.

SomethinWild 2011.04.05. 11:05:28

Amikor először hallottam Ádámot, sírva fetrengtem a röhögéstől. Aztán másodszorra, harmadszorra szintén. Utána sajnos tényleg kezdett picit sok lenni az ismétlés (a tévében is, de az élő műsoraiban is). Mindazonáltal megértem, hogy idő kell az új műsorok kitalálására, és nekik annál sokkal több fellépésük van - a vasat pedig addig kell ütni, amíg meleg.
A trágárkodásban a fentebb szólókkal egyetértek, bár Ádám még sehol nincs Badár Sándorhoz képest. Az ő műsoráról konkrétan hazamentünk a sok bazmeg miatt, és megfogadtam, hogy soha többet... őt csak a tévében, ott legalább megvágják vagy kisípolják. Öncélú káromkodás=gyenge műsor.
süti beállítások módosítása