Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

Tavasz végi tehetségkutatás

2011.06.04. 17:10 - kcsabi

Címkék: godot tehetségkutatás csenki szobácsi

A tavaszi szezonban utoljára álltak színpadra a Félőrültek a Godot Dumaszínházban. Felfokozott érdeklődés, visszafogott közönség, poénok, piros lapok, sportszerű verseny. A tehetségkutatás pedig folytatódik. Csenki Attila és Koncz Csaba beszámolója.

A műfaj népszerűvé válásával egyre nagyobb az érdeklődés a tehetségkutatás iránt. Ígéretes újoncok és lelkes álmodozók egyaránt betérnek egy-egy alkalommal, megmutatva humorukat, vagy csak kipróbálva a pár perces reflektorfényt. A stand up comedyben mindenről a közönség dönt, különösen igaz ez a Fiatal Félőrültek Fesztiváljára, ahol minimum kettő, maximum öt percben kell meggyőzni a publikumot, mert ha nem sikerül, magasba lendül három piros lap és a fellépésnek vége. A legjobbak újabb két percben térnek vissza, az est végén pedig szavazással dől el, aznap ki tetszett a legjobban.

Az egyik legnehezebb része a dolognak, hogy semmiben nem lehetsz biztos. Ami egyszer már működött, nem biztos, hogy másik közönség előtt is megáll.”- mondja Csenki Attila, a legutóbbi fesztivál műsorvezetője. „Most is volt olyan hölgy, akit három perc után leparancsolt a közönség a színpadról, pedig egyszer már szerepelt itt és akkor meg is nyerte az estét.

A nyári szünet előtti utolsó alkalommal, szinte telt ház vártuk a bátor jelentkezőket a Godotban.” – folytatta Attila lelkesen a beszámolót– „Tizenöten léphettek fel ezen az estén, több jelentkezőre, mondjuk nem is lett volna idő. A félőrültek és a közönségi is kicsit bátortalanul kezdett, az első pár fellépőnél még szinte nem is lendültek magasba a piros lapok. Volt néhány jó poén, de azért az ötből négy továbbjutó kicsit soknak tűnt. Összehasonlításképpen annyit, hogy máskor a teljes mezőnyből jutnak tovább hárman, vagy négyen. Később aztán mindenki belemelegedett, a nézők is szigorúbbá váltak – talán fáradni kezdtek -, és végül a teljes létszám kisebb fele, hét újonc készülhetett a mindent eldöntő két-két perces ráadásra.”

Az estre valóban jellemző volt, hogy a passzivitás szinte pillanatok alatt vált már-már túlzott aktivitássá a népítélet terén, ezért is fordulhatott elő, hogy egészen jó produkciók véreztek el, míg előfordult gyengébb találat is, aki viszont bejutott a döntőbe. Persze, ahogy mondani szokták, a közönség akarata szent. Külön öröm, hogy az ifjoncok között három hölgy is versenybe szállt, hiszen tudjuk, hogy a műfajban jelenleg igen kevés nő van. Ahogy pedig Attilától megtudjuk: „Az már biztos, hogy a döntős hősnőnk legközelebb is itt lesz, lehet jönni, drukkolni.”

„A szokásos végszavazás ismét szoros eredményt hozott – folytatja is azonnal –, melyből végül Szobácsi Gergely került ki győztesen. A három dobogós már nem először állt a Fiatal Félőrültek Fesztiváljának színpadán, Gergő pedig már többször is nyert. Érezhetően komolyan gondolja a humorista hivatást, de természetes neki is bővítenie kell még a repertoárját. Erős mezőny volt, minden döntősnek gratulálhatunk, ők név szerint: Ordódi Balázs, Meskó Tímea, Porkoláb Tamás, Szobácsi Gergely, Balla Levente, Kiss Csaba, Sáfár Zoltán

A kutatás persze nem áll le, de most őszig szünetel, legalábbis a Godotban. Szeptemberben viszont változatlan szabályokkal, és reményeink szerint sok tehetséges fiatallal folytatjuk. Sokan kérdezik tőlem is, megéri-e eljönni? Azt tudom mondani: mindenképpen. A tehetség még csak az első lépés, hiszen csak az lehet jó humorista, aki élesben, azonnal a mélyvízbe ugorva gyakorol, lehetőleg idegenek előtt, akik nem elfogultak vele szemben.

Nem szabad azonban elfelejteni a közönség szerepét sem, hiszen a Fesztivál jó lehetőség a stand-up comedy rajongótábor azon részének, akik fellépni ugyan soha nem szeretnének, de mégis aktívan részt vennének a műfaj alakításában szavazataikkal. A jövő humoristái jó eséllyel a ma még csak szárnyukat bontogató fiatalokból kerülnek ki. A piros lapok, a szavazatok, a nézők „ítélete” nagyban befolyásolhatja, hogy később kik lesznek profik, ki az, aki hamar feladja, esetleg kinek nem érdemes hiú ábrándokba kergetni magát.”

Az izgalmas, bár meglehetősen sűrű estét zártunk, és ahogy Attila is mondta, a kutatás hamarosan folytatódik.

A győztes, Szobácsi Gergely és a házigazda, Csenki Attila:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Néhány kép a döntősökről (sorrendben Ordódi Balázs, Meskó Tímea, Porkoláb Tamás, Szobácsi Gergely, Balla Levente, Kiss Csaba, Sáfár Zoltán): 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr142956974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiss Csaba (Igoor Atya) 2011.06.08. 08:16:41

Mondjatok egoistának, de annyira jóóó magam itt látni... :D
süti beállítások módosítása