Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

Nagyvázsonyi dumák - Kovács András Péter

2011.06.23. 08:39 - kcsabi

Címkék: kap nagyvázsony nagyvázsonyi dumák

Még 29 nap a nagyvázsonyi OTP Dumavölgy-Humorvár-ig!

Közeledik a Dumaszínház hagyományos nyári humortábora, ennek apropóján sorozatunkban a társulat tagjait nagyvázsonyi élményeikről faggatjuk...

Kovács András Péter legnagyobb élményként a Duma Jam megszületését és megerősödését említette Nagyvázsony kapcsán. Sőt. Nem csupán felidézte, hanem ábrándos, csillogó tekintette újraélte azokat a perceket, amikor egy hirtelen jött ötlet, váratlan sikert hozott. Csak hallgattam, miközben lelkesen beszélt. Íme, a beszámoló:

„Az első Duma Jam Nagyvázsonyban volt, 2009-ben. Benne sem volt a programban, csak úgy kitaláltuk. Litkai, Hadházi meg én. Mi se tudtuk, mi fog történni aznap este. A nézők bonus track-ként kapták egy több fellépős stand-up est után.

Jobb is volt így, hiszen meglepetést kaptak, amiért nekünk nem járt gázsi, ők pedig nem reklamálhattak: örülniük kellett, hogy a magyar humorszcéna két ekkora egyénisége (Gergő 190 cm fölött van, Laci pedig 100 kg környékén), no meg a humorhobbit mikrofont ragadnak a szórakoztatásukra. Nem tudom, így volt-e, de mi örültünk, ha másnak nem, hát egymásnak.

A stand-up addig magányos műfaj volt: az előző fellépő által felhergelt vagy leültetett közönség rám volt bízva, bármi történjék is velük, az az én felelősségem, de az én sikerem is volt. Most viszont ott állt mellettem két kolléga, akiknek akkor is volt mondanivalójuk, ha nekem éppen nem; ami poént mondtunk, arra a másik rá tudott pakolni még egy poént; ami poén mellément, azt a másik ki tudta igazítani egy olyannal, ami betalált. Amikor a mi levegőnk elfogyott, akkor a másik tudott venni egy mélyet. Lehet, hogy nem volt olyan pörgős, kidekázott és profi, mint egy egyéni fellépés, hiszen a saját mondókáját mindenki ezerszer elmondja. Időnként csak néztünk egymásra tanácstalanul, időnként a közönség azon nevetett, mennyire nem tudunk viccesek lenni, egy azonban biztos: ők is érezték, hogy valami megszületett.

Azóta már nagyon sok Duma Jam volt. Év közben Budapesten és tavaly nyáron Nagyvázsonyban is. Idén pedig újra lesz. Már kialakítottuk a saját szabályainkat, ráéreztünk a dramaturgiára, az arányokra; tudjuk, meddig kell hagyni beszélni a másikat és mikor vághatunk közbe; tudjuk, mit kell csinálni, ha a másik mellélőne; tudjuk, hogy kell egymással és a közönséggel évődni úgy, hogy az a műsor épülésére szolgáljon.

Mondhatni, a Duma Jam lassan ugyanolyan pörgős, kidekázott és profi lesz, mint egy egyéni fellépés. De azért reméljük, hogy mégsem. Ha a néző nem is pusztul meg rajta a nevetéstől úgy, mint egy egyéni produkción, azért szívdobogva lesi, várja a következő poént, mert érzi: ez mégiscsak három különböző egyéniség kócos improvizációja.”

Hadházi László, Litkai Gergely és Kovács András Péter, kreatív inspiráció közben:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A részletes műsorterv megtalálható a Dumaszínház honlapján (www.dumaszinhaz.hu) is. Jegyek a www.dumaszinhaz.hu, a www.jegy.hu oldalakon, az Interticket jegyirodákban és a Godot Dumaszínházban (1075 Budapest, Madách u. 8. Telefon: 06-30-680-52-63) kaphatók.

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dumaszínház a Facebookonhttp://www.facebook.com/dumaszinhaz

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr23007840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása