Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

Nagyvázsony: az első nap

2011.07.23. 14:29 - kcsabi

Címkék: idegenvezetés hajdú litkai kap aranyosi hadházi nagyvázsony dumajam

„Könnyen lehet, hogy nem csak fesztivál, de vár-nyitány is lesz ma.” – állapítottuk meg Safival néhány perccel hét óra előtt, amikor a Godot Kávéház – előbb említett – tulajdonosa egy meglehetősen nagy repedést fedezett fel a Kinizsi vár falán. „Statikus látta már ezt a várat?” – gondolkodott el. Tekintettel arra, hogy sem a falu főépítésze, se a vár ura nem volt jelen, nyitva hagytuk a kérdést.

Pontosan hét órakor a sörsátorban már egy megjegyzést is nehéz lett volna elejteni, annyira sokan voltak. Minden álló, ülő, térdelő és guggoló hely foglalt volt, a csilláron pedig csak azért nem lógott senki, mert az ilyen fesztiválszínpadoknak helyt adó ponyvás, pados építményekben nagyon ritkán van csillár. A sátor körül is szép számmal jelentek meg a stand up comedy rajongói, így minden adott volt egy jó hangulatú estéhez. Ahogy Kovács András Péter a színfalak mögött találóan megjegyezte: „Jó buli lesz ez!”

Litkai Gergely, a Dumaszínház főszerkesztője, és Fábry Szabolcs, Nagyvázsony korábbi polgármestere, a rendezvény fővédnöke nyitották meg a fesztivált, rövid, ám frappáns ünnepi beszéddel, illetve a közönség soraiba dobált piros, stressz oldó szivacslabdákkal. A hivatalos megnyitó után Duma Jam következett, ezúttal Kovács András Péter, Aranyosi Péter és Hadházi László főszereplésével. A három humor-muskétás nem kímélte sem magát, sem egymást, de még a közönséget sem, a sátor és a környék zengett a nevetéstől. (A zenei fesztiválokon rendszeresen mérik a zajszintet, de vajon milyen értéket hozna a nevetés „zaja”, amikor körülbelül ezer ember kacag teli torokból?)

A szünetben – nem véletlenül – támadás érte a büfét. A kiszáradt torkok fájdalmát csillapítandó sok férj vette kezébe a söröskorsót, ünnepélyes keretek között a feleségükre, vagy a legidősebb gyerekre hagyományozva a slusszkulcsot. Ezt a pár percnyi pihenést kihasználva beszédbe elegyedtem egy fiatal párral, akik részt vettek a megnyitó előtti kezdőprogramon, a fogatos idegenvezetésen, ahol az ex-polgármester mellett, minden nap, egy humorista is jelen van, tegnap például Hajdú Balázs.

„Az idő nem nagyon kedvezett nekünk délután, de ettől függetlenül jól éreztük magunkat. A látványosságok és a falu történetének érdekességei mellett, különböző helyi finomságokat is megkóstoltunk.” – mondta a lány, majd hozzátette – „Balázs pedig annyira cuki.” Az idegenvezetés sikerét jól mutatja, hogy tavaly még egy fogattal jártuk körbe a falut, most már az első napon két lovas kocsira volt szükség, a nagyfokú érdeklődés miatt. Hajdú Balázzsal már korábban találkoztunk, és kiderült, évek rutinjával a háta mögött is izgul kicsit. „Nem csináltam még ilyet, ráadásul nem ismerem nagyon a települést, érdekes kihívás lesz.” – mondta, de aztán nagyon hamar kialakult az összhang, így Fábry Szabolcs vállalta az informatív részt, Balázs pedig egyedi humorával dúsította az élményt. A többszöri elázás ellenére minden résztvevő nagyon élvezte az utat, csak a végén vissza kellett menni a szállásra átöltözni.

A szünetről visszatérve a Duma Jam-re, gyakorlatilag minden ott folyatódott, ahol előzőleg abbamaradt. A Hadházi-Aranyosi-KAP trió, iróniát és egymás ekézését sem nélkülöző poénáradatát nagyra értékelte a közönség, különösen a speciális előadásból adódó és a műfajra amúgy jellemző improvizációt. Nem véletlen, hogy a végén elsöprő erejű vastaps búcsúztatta a fiúkat, mielőtt autogramosztásra és számtalan fénykép készítésére sor került volna. (Megszakításokkal, de éjszakába nyúlóan tartott a fotózkodás. Aranyosi Peti még fél tizenkettőkor, a Hajós-est végén is modellt állt a rajongóknak.)

A kemény mag persze még ezek után sem tért haza, hiszen a Jam-nek vége volt, de az estének még koránt sem. Tíz óra előtt Hajós András tűnt fel a sátorban, elsétált a színpad előtt, hatalmas tapsot kapott, pedig ekkor még csak az illemhelyet kereste. Rá jellemző őszinteséggel köszönte meg a jelenlévők lelkesedését, amit a jól működő anyagcseréje miatt kapott. Pár perccel később viszont már a színpadra érkezett kezében a gitárjával. A meghirdetett program szerinti Kis éji zene kétharmada végül is nem zenével telt, mert Andrásnak „mindenről eszébe jutott valami”, sorjáztak a gyerek-, kamasz-, és felnőttkor viszontagságait plasztikusan megjelenítő történetek. Konyhás nénik, tanárnők, feleségek, barátnők szellemképe jelent meg a színen, miközben az önirónia sem kerülte el a mesélőt.

Egy Hajós-est persze elképzelhetetlen lenne gitárszó és hangszeres oktatás nélkül. Jelen esetben két gyerek segített Andrásnak így ízelítőt kaptunk a Beatles It’s been a hard day’s nigth című dalából, majd a manapság, bölcsészlányok körében népszerű, már-már állandó fesztiválprogrammá fejlődött etno zenei koncertek titkaiból. Előbbinek az első másodpercét tanította meg segítőjével igencsak hamar, utóbbit pedig sikerült egyedül, zenekarként megjelenítve. Szinte már szürreális élmény kerekedett a végére, majd a stand up comedy estekre is ritkán jellemző „visszatapsolás” utáni ráadás után pedig némi rekeszizom-lázzal indulhattunk haza.

Pihenésre persze nincs sok idő, hiszen a fesztivál – erős kezdés után – magas fordulatszámon folytatódik. Ma zenés falunézéssel kezdünk, a gitár mögött Brutival, aki ezzel már be is hangol az éjszakai Dumakoncertre, ahol Bács Miklós, Janklovics Péter, KAP, Pataki Balázs és A három kismalac csatlakozik hozzá, hogy ez igazi zenés-vicces mulatsággal zárják a mai programot. A kettő között, este héttől az első női stand upos, Kormos Anett viszi táncba a közönséget, hogy aztán a szentesi humormaffia tagjai, Hajdú Balázs, Kőhalmi Zoltán, és Badár Sándor vegye át a ritmust és a szót. Mindenesetre most sem érünk haza túl korán…

 

Az írott szó fényképes bizonyítékai alább…

 

A Duma Jam-en és a Hajós-esten készült képeket nagyrészt Kövecses Józseftől kaptuk, ez úton is köszönet érte! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr173091409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása