Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

Költözés előtt…

2011.10.14. 21:58 - kcsabi

Címkék: költözés corvin sétány dumaszinház

A Dumaszínház tavasszal elköltözik a Corvin Sétányra. – jelent meg egy rövid hír pár napja. Ez még önmagában nem tűnik nagy dolognak. Emberek, üzletek, színházak keresnek időnként maguknak új helyet. Mindenki megtudja, aztán megtalálja a régi ismerőst. Az új helyen. A magyar stand up comedy központjában, alma materében viszont ez sokkal fontosabb hír, mint első hallásra gondolhatjuk. Nem csak egy sima költözés, hanem egy új korszak kezdete is.

Minden a Godot Dumaszínházban kezdődött. Onnan indultak a „nagy öregek”, ahogy a társulat újabb tagjai és a tavaly csatlakozott „újoncok” is. A megújuló magyar humor nem csak itt született, de ide is járt iskolába. Itt szerezte meg az érettségit, és a diplomát, hogy aztán sikeresen munkába állhasson a fővárosi és vidéki Dumaszínházakban, a rádióban, tévében, számtalan magán-, és céges rendezvényen, fesztiválon. A fejlődés persze nem állhat meg, ezért jövő tavasszal a központ átköltözik a Corvin Sétányra. A Godot, mint alaptábor továbbra is megmarad, a csúcshódító kísérlethez biztos hátteret nyújt majd.

De miért is tulajdonítunk ekkora jelentőséget egy költözésnek?

Az új lehetőségek miatt. „Az új Dumaszínházban, a Corvin Sétányon, az asztalok emelkedő nézőtéren lesznek elhelyezve, így a háromszáz fős nézőtér minden pontjáról jól lehet majd látni a megfelelő méretű színpadot.” – ezt már Litkai Gergely, a Dumaszínház főszerkesztője mondja, diadalittas lelkesedéssel a hangjában – „Ez a helység nekünk lett kialakítva, egy igazi színházterem áll majd a rendelkezésünkre és ráadásul mindez saját használatban, nem pedig máshol vendégeskedve.”

A műfaj egyik sajátossága, hogy a világot jelentő deszkákon egy ember áll, mikrofonnal a kezében. Felmerül bennem, hogy minek is ehhez egy tágas színpad? Gergő pedig nem csak erre a kérdésre, hanem még sok másikra is megadja a választ: „Terveink szerint az új, saját helyünkön a klasszikus stand up comedy mellett speciális előadásokat is tartunk majd. Duma Jam, Duma Koncert, Stand up Express, önálló és páros estek biztosan lesznek, de ha rövidebb-hosszabb jeleneteket, kabarét, vagy egyéb színházi jellegű előadásokat szeretnénk megvalósítani, ez sem okoz majd gondot. És persze miért is ne szeretnék? Eddig se féltünk a kísérletezéstől, amit – tapasztalataink szerint – a közönség is értékelni szokott. Utóbbiakhoz egyébként jól jön, ha az alkotók tudnak próbálni is.”

„Az új helyünkön egyébként nem csak többféle előadás és tágas, kényelmes színházterem várja az érdeklődőket, hanem professzionális fény-, és hangtechnika is. A kontinensen is élen járunk majd a minőségben, Közép-Európában pedig ez lesz az első, direkt erre a műfajra épült színház.” – zárta a beszámolót a társulat egyik alapítója.

Kulturált, tágas, barátságos környezetben lehet tehát nevetni ezen túl, a New Orleans Music Club-tól pedig, hálásan megköszönve az eddigieket, búcsút veszünk. A költözésre a tavaszi nap első sugaraival, márciusban kerül sor, előadásaink addig is zavartalanul folytatódnak a szokott helyeken.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr153304003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása