Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

Fábry Sándor a Dumaszínházban

2011.10.27. 23:30 - kcsabi

Címkék: fábry dumaszinház

Szorosabbra fűzi viszonyát a Dumaszínházzal Fábry Sándor. A humorista, író, műsorvezető, dramaturg, show-mester számtalan vendégszereplés után a társulat állandó tagja lesz. A kapcsolat persze nem új keletű, hiszen ezzel a lépéssel az alapító tagok egyike tér vissza.

Fábry Sándor tanárnak készült, végül mégis a Mafilm-nél kezdett dolgozni, dramaturgként. Olyan sikeres filmeknek írta a forgatókönyvét, mint például a Könnyű testi sértés (1983), az Ördög vigye (1992), vagy éppen a Megint tanú (1994). Dramaturgként nevéhez fűződik Koltay Róbert, Sose halunk meg című alkotása, de szereplőként is megmutatta tehetségét, többek között a Roncsfilm-ben (1992), vagy a Zsiguli-ban (2004). Hosszú időn keresztül saját rovatott vezetett a Hócipő című lapban, ez volt a nagy sikerű Dizájn Center. A kilencvenes évek elejétől kezdve számos jelenetet jegyzett szerzőként, a Rádiókabaréban. Kabaréműsorokban volt konferanszié, a Merlin Színházban „A pincér közbeszól” című improvizatív önálló estjével lépett fel, majd ő lett a szóvivője az 1998-as Humorfesztiválnak is. A Karinthy-gyűrűs, többszörös Bon-bon díjas Érdemes Művészt, Déri János díjjal és az Eötvös József Sajtódíjjal is kitüntették.

Klasszikus, amerikai típusú talkshow-jában fontos szerephez jut a stand up comedy is, melynek Fábry Sándor vitathatatlanul az egyik legmeghatározóbb alakja. Nem csupán magas szinten gyakorolja a műfajt, de nagyban támogatja a fiatal tehetségek felfedezését is. Stábjában olyan neves humoristák dolgoztak – előbb csak a háttérben, később a Showder Klub révén a közönség elé lépve –, mint Kőhalmi Zoltán, Aranyosi Péter, Kiss Ádám, vagy éppen társulatunk alapító-főszerkesztője, Litkai Gergely. Fábry Sándor tevékenyen részt vett a Dumaszínház alapításában és népszerűsítésében, eleinte sokszor fellépett a Godot Kávéházban.

A kapcsolat persze sosem szakadt meg, hiszen a show-mester minden lehetőséget megragadott, hogy a magyar humor ezen ágának fejlődését elősegítse. Bár jó ideje csak alkalmi jelleggel, vendégművészként látogatta a Dumaszínházat, egyedi stílusa, meglátásai, lexikális tudása, széleskörű műveltsége és az ezekből adódó különleges hangulatú fellépései mindig nagy sikert arattak a közönség soraiban.

A magyar stand up comedy emblematikus alakja tehát visszatér és a továbbiakban a Dumaszínház színeiben folytatja humormisszióját a társulat tagjainak és színházunk közönségének örömére.

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr833335187

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fábry Sándor saját maga szerint nem keltult el 2011.10.29. 16:12:26

Az Átkerülés előtti Esti Showder volt műsorvezetője az ősszel új szerepbe került az ÓMR1-en, de ez nem zavarja abban, hogy megőrizze a benne rejlő Sanyit. A „Legyen Ön is Ómagyar” műsorban végzett munkáját nem tartja prostituálódásnak, sz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rockjano 2011.10.29. 11:34:50

"széleskörű műveltsége" hááááttt.... öööö.... mmmmmmm......

Biztos?

nemvicces név 2011.10.29. 11:46:33

Igen, biztos. Én is hányok az utóbbi sokévtől, meg a politizálásától, de nem csak ezt kell megítélni imho.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2011.10.29. 12:05:01

"Hosszú időn keresztül saját rovatot indított "

Ó, te, fogalmatlan, félanalfabéta!

sanyisanyi 2011.10.29. 12:09:22

Ő is rájött, hogy megy a Fábryshow szekere úgyhogy learatja mások babérjait?!
Az persze kimaradt az írásból, hogy Fábry szövegeit jórészt showderesek írják/írták!!!
Persze ettől függetlenül szerettem az öreget, de ma már inkább fidesz szóvivő, mint humorista!!

zachar 2011.10.29. 12:28:30

Végre!
Amilyen népszerű a Showder Klub, ennek már régen ideje volt.
Több Sanyi bát a tévébe'!

zachar 2011.10.29. 12:35:01

@nemvicces név: Érdekes, én nem hányok, ahogy senki más politikai munkásságától sem hányok.
Fábry jobboldali, Fidesz-szimpatizáns, és ennek hangot is ad.
Hát ez szörnyű.

Ott van Vágó Pista "médiaszemélyiség", akinél jobban még nyelvet nem láttam bédugni Gyurcsány seggébe.
Semmi gond, attól még Vágó Pista marad, azzal együtt, hogy úgy általában Gyurcsányt a népesség túlnyomó része kiherélné.

zachar 2011.10.29. 12:36:50

@sanyisanyi: "Persze ettől függetlenül szerettem az öreget, de ma már inkább fidesz szóvivő, mint humorista!! "

Egy lófaszt "inkább Fidesz-szóvivő".

Viktus 2011.10.29. 12:45:22

Minek? Inkább kifele kellene szórni az ilyen nyomortanya Trabarna féléket pl. ... Fábry is egy kiégett "humorbomba".

Az első két adás igen lapos volt Dombin kívül a többi altatónak is gyenge volt.

Gaspar Gil y Pollas · http://www.kulturtapas.com 2011.10.29. 12:46:12

Nehéz ez, mert én bírtam a Fábryt nagyon sokáig, csak aztán őt is bedarálta az idő, és egy humoristának ez a halála. Nem hibáztatom, de egyszerűen nem vette észre, hogy már nem vicces...

üdv
www.kulturtapas.com

msmester 2011.10.29. 12:47:57

Fábrynak mindig is inkább az élő fellépés volt az eleme, mint a tévé... Sokkal többet tudott spontán viccelni olyan környezetben. Tévében sok vicce, poénja vontatottá vált, nem 'jött át' - ugyanígy a cigányozás, zsidózás, buzizás, ami élőben még simán az elmegy kategória volt, a tévében már csak szimpla trágárságnak tűnt.

Én még láttam a Merlinben - ha azt a szintet hozza majd a Dumaszínházban is, akkor a legjobb, amit tehetett...

Amúgy nem lehet, hogy ez is a távozását készíti elő?
www.kiskegyed.hu/sztarok/magyarsztarok/fabry-show-rtl-kirugas-111729.html

AzHofi 2011.10.29. 12:48:42

@rockjano: biztos. Kevés ennyire intelligens humorista van a palettán.

msmester 2011.10.29. 12:50:54

@sanyisanyi: Mások babérjai - minden showmannek van egy gegcsapata, de míg másoknál a gegmanek soha nem léphetnek kamera elé, addig ő a showderben is teret adott ezeknek a srácoknak. Ha nem így áll hozzá, akkor nem lenne ma se Kőhalmi, se Litkai Gergő, se Bödőcs - és még lehetne sorolni.

Szerintem éppen hogy jól állt a dologhoz, nemcsoda, hogy visszafogadták.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2011.10.29. 13:41:51

Nem akarok trollkodni, de hol sikeres film a Megint tanú?
Még szegény Bacsó is egy tévedésnek tartotta az egészet. Vagy az Ördög vigye...hmmmm. Egy humor blog azért legyen már önironikusabb!

puffatag 2011.10.29. 13:50:40

@zachar: szerintem vágó, vagy más soha nem fogja a grazi ápolt fényképét köpdösni közönség előtt, pedig erre is egyre nagyobb az igény... ezt a színvonalat meghagyjuk a jobboldali kiművelt polgárságnak

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.10.29. 14:01:16

Ezek szerint akkor igaz, hogy az RTL-en vagy szüneteltetik a műsorát, vagy rövidebb lesz. A kieső bevételt pedig pótolni kell mert a nyugdíj kevés.

reccs 2011.10.29. 14:06:22

@sanyisanyi: Az persze kimaradt az írásból, hogy Fábry szövegeit jórészt showderesek írják/írták!!!

Igen, de gondolom, ezt a blogot is, nem feltétlenül lett volna ízléses felemlegetni. Vagy csak nem akarták.

Fábry meg nyugdíjba menjen inkább.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2011.10.29. 14:12:50

Szerintem nagyon kifulladt az Esti Showderben. Míg (jó)pár éve remek szórakozás volt, önmaga is megunta saját magát. Sokkal színvonalasabb műsort tudtak volna a szerkesztők összerakni, ha mondjuk havonta jelentkezik.

Ha kicsit kivonulna a főműsoridőből vagy a tévéből egyáltalán, sokat lendítene rajta. Vagy csinálhatna megint olyan műsort inlább mint a Cadillac Drive, ami szerintem méltatlanul alulértékelt sorozat volt.

RAH-66 2011.10.29. 15:07:43

Kell a pénz, vmiből. el kell tartani a gyereket...ha már így 60 felé besikerült. A múltheti Új Színházas tüntetésen, nyújtott provokációjával, meg még saját magát is alulmúlta...

AzHofi 2011.10.29. 15:28:59

@puffatag: például hofi gézára is gondolsz, aki hova akasszalak-ot kiáltozva szaladt vezérünk képével?

vörösbor(de)minőségi 2011.10.29. 15:33:42

@rockjano: nyugodt lehetsz benne-halál biztos.vannak túlkapásai ez tény de a műveltsége az vitathatatlan.

Pitzur 2011.10.29. 15:56:26

Érdekesnek tartom, hogy a sok kiművelt liberális értékrendet valló kommentelő, hogy fel van háborodva ha Fábry politikai szerepvállalása kerül szóba. Kérdem én a heti hetes tagjainak ordenáré és erőltette, mondhatnám gagyi tevékenységét miért nem lehet már eltávolítani a tvből. Nem a showderben, hanem a heti hetesben vannak a levitézlett humor guruk, akiket csupán annyi különböztet meg a sas józsef féle komancs színháztól, hogy nagyobb költségvetésből dolgoznak. Ja és, hogy ők is politizálnak csak épp a másik oldalon az senkit nem zavar, mert ők "humorosak". Jelentem a hülyeség pártfüggetlen és Fábry sok hibája ellenére igen is képes azokkal is viccelni, esetleg kritikával élni akik az ő politikai oldalán vannak, ellentétben az européer libsi arcokkal akik nem képesek túllépni a saját világnézeti korlátjaikon és képtelenek az öniróniára. Fábry elgagyisodásáról megy az eszmefuttatás miközben a Gálvölgyi-show-nak pl. az utóbbi 5-6 évben köze nem volt a humorhoz.
Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy a satnd up műfajban hiába nagy úttörő a Fábry, a célközönsége szerintem nem esik egybe feltétlenül a showderklub nézőivel. Nem olyan fiatalos mint az előadók többsége, de nagyon remélem, hogy az ifjúság jó hatással lesz rá.
A műveltségére tett negatív megjegyzések pedig a szánalmas kategóriába esnek, és ha nem csak a szana-szét vágott showderes megnyilvánulásait ismernék a kedves olvtársak, akkor tudnák, hogy az a fajta stand up amit ő csinál bőven túlmutat az altesi humoron.

is 2011.10.29. 16:10:27

@zachar: A stílus maga az ember. Vágó hányszor szarozott, bazdmegezett?

@Szocio Pata (kikvogymukblog): két pont. +1.

@RAH-66: nem provokáció volt az, csak szegények 5 éve csak a dölyfösséget, meg a leszólást tanulták, és most, hogy egyébként valami megmozdult a fejükben, még nem találják a megfelelő szavakat. először talán azt kellene mondani, hogy bocs, az az 5 év 2006-tól a mi sarunk, és szeretnénk megbánni. aztán az ilyen fellépéseken ennek humorosan, akárhogy hangot adni, megbánásból. aztán jöhetnek a javaslatok.

kcsabi 2011.10.29. 16:11:03

@Dr. Zerge: Doktor Úr, Önnek igaza van, sajnálom. Figyelmetlen voltam, belátom, de hála jó szándékú, barátságos, már-már zavarba ejtően segítőkész megjegyzésének, javítottam a hibát.

Maradok tisztelettel,
"Fogalmatlan, félanalfabéta" kcsabi

is 2011.10.29. 16:11:48

@Dr. Zerge: na ezt már sikerült kijavítani, de üzenem a posztolónak, hogy érdemes ezen a mondaton az elejétől a végéig még egyszer végigmenni, van ott még gond.

RAH-66 2011.10.29. 17:03:34

Többen összehasonlítják itt Vágót meg Fábryt, amúgy tévesen. Alapvetően nem egy műfajban tevékenykednek...Azonkívül meg mindenki teret adhat a véleményének, más kérdés a stílus. Vágót pl. nem hallottam, olyanokat mondani, hogy hátulról tolja Lendvait egy csődör szamár a Combinon és hasonlók...amúgy meg ha Fábryt meghívják vitázni valahová, csak habog,...értelmes, logikusan felépített válaszokat nem hallottam még tőle, csak primitíven személyeskedik. (lásd az ominózus Kereszttűzben) Nem tud normálisan érvelni, és ez nagyon idegesíti a palit...

Pitzur 2011.10.29. 17:36:15

@RAH-66: Szerintem te nem tudsz érvelni

venszivar 2011.10.29. 18:17:47

sanya, most árulja a sok thurhot, ami duma közbe "keletkezik" neki.......
őrá tényleg illik, hogy "annyit dumál, hogy már habzik tőle a szája".....sanyííííí......:):D

ssjani 2011.10.29. 18:37:13

@is:
Most már engem is érdekel !
Áruld el nekünk hogyan hangzik helyesen az a mondat.

Browning 2011.10.29. 19:22:02

Fábry legalább nem olyan pénzéhes kis csíra, hogy egy gagyi reklámban, egy gagyi uzsorabankot reklámoz akkor, amikor emberek százezreinek nincs biztos fedél a fejük felett. Ezek a Dumaszínházas gyíkok mind pénzéhes kis senkik! Fábry legalább nem csinált kurvát magából!

Kassian 2011.10.29. 19:32:56

@Pitzur: "Érdekesnek tartom, hogy a sok kiművelt liberális értékrendet valló kommentelő, hogy fel van háborodva ha Fábry politikai szerepvállalása kerül szóba."

Én meg érdekesnek tartom, hogy a sok kiművelt vagy magát annak tartó jobboldali értelmiségi, meg azon van felháborodva, hogy fábryt politikai hovatartozása miatt valaki bírálni meri...

Egyébként a Heti Hetes még fele annyira sem volt fröcsögős, mocskolódós, mint a fábry-show.

durcás 2011.10.29. 20:05:30

@Pitzur: Egy közönséges, le és elzüllött köcsög a Sanya.
Ha ez a humor, hát akkor...... bár lassan tökmindegy.

hallari 2011.10.29. 20:48:16

@Pitzur: "Érdekesnek tartom, hogy a sok kiművelt liberális értékrendet valló kommentelő, hogy fel van háborodva ha Fábry politikai szerepvállalása kerül szóba." NEM a politikai szerepvállalása a felháborító. Hanem ahogy teszi lásd kicsit feljebb az idézet: "hátulról tolja Lendvait egy csődör szamár a Combinon és hasonlók." A komancsozást meg nem kéne erőltetni, mert egyrészt a főnököd KISZ-titkár volt, a Fideszben meg több karrierista volt komancs ül, mint az MSZP-ben. Ráadásul a gazdaság szekerét is őrült ütemben tolja a kátyúba, úgyhogy nincs mire büszkének lenned.

"Fábry sok hibája ellenére igen is képes azokkal is viccelni, esetleg kritikával élni akik az ő politikai oldalán vannak, ellentétben az européer libsi arcokkal akik nem képesek túllépni a saját világnézeti korlátjaikon és képtelenek az öniróniára."

Mi van ?! Ez pont fordítva igaz! Pont a jobboldal az az erő, amely nem hajlandó tudomásul venni senki más véleményét, az meg, hogy magáról önirónikusan beszéljen, teljesen kizárt, és Fábry ebben tökéletes partner.

"az a fajta stand up amit ő csinál bőven túlmutat az altesi humoron. " Aha, persze. Azért utálta meg őt mindenki az elmúlt években, mert egyre inkább a durva, altesti, komancs-gyalázós humorból próbált műsort csinálni. Ennyit a te érvelésedről. És még te szóltad meg RAH-66-ot, hogy nem tud érvelni. Szánalmas.

Közbiztonság Szilárd 2011.10.29. 20:57:04

@AzHofi:
Fábry egyáltalán nem intelligens, inkább tahónak mondanám.
(Intelligens ember pl. készül a vendégeiből.)

Műveltnek is csak bizonyos területeken.
Műszaki területen (tudod, az is a műveltség része) pl. sötét, mint néger segge éjjel a kéménykürtőben. De a sport területén is.

A Megint tanú meg az elmúlt 20 év egyik legszarabb filmje, pedig szar filmből elég bőséges a felhozatal ebben az időszakban.

Nem mellesleg ha improvizálnia kell, meghal. Pár éve a Szigeten volt a nagyszínpadon műsorvezető, időnként a közönség kicsit kisiklatta a jól megtervezett sínről, és Sanyink csak égett, aztán levonult.

@Browning:
Vágó nem bankot reklámoz.
Ha már fikázni akarsz valakit, legalább nézz utána, mert hülyének fognak nézni, ahogy most is.
Mellesleg Fábrynál jobban kevesen csináltak kurvát magukból.

@Pitzur:
A Gálvölgyi show tényleg szar.
De ettől Fábry még nem lesz jobb.

A nép fia 2011.10.29. 20:57:07

@Pitzur: Végre egy normális hozzászólás!

kerdesek05 2011.10.29. 21:00:13

kevés folyamtos dumás van aki képernyőre való, a fábri show helyett én csak a Geszti showt tudnám elképzelni, kérdés, mennyire van benne..

AzHofi 2011.10.29. 21:03:55

@Közbiztonság Szilárd: egy szar filmért nem pont a dramaturgot kéne kárhoztatni, illetve nem csak. Improvizációból szerintem pont hogy nagyon ott van a szeren. Mutass nekem olyasvalakit, aki minden területen művelt? Az intelligenciát nem vendégekre készülésben mérik.

Közbiztonság Szilárd 2011.10.29. 21:13:03

@AzHofi:
A filmet ő írta, nem a dramaturg volt.
Improvizációból bizony Fábry nagyon gyenge.
Sokan vannak, akik bár mondjuk művészeti téren műveltek, sport és műszaki területen sem sík analfabéták. Fábry igen.
(Arról nem is beszélek, hogy a mérnökök többsége azért művészeti területen is jártas valamennyire.)
De, az intelligenciát abban is mérik, hogy mennyire készül fel a vendégekre, intelligens ember nem szarik magasról azokra, akikkel beszélgetnie kell.
Fábry egy tahó.

AzHofi 2011.10.29. 21:24:56

@Közbiztonság Szilárd: egészpontosan Bacsóval közösen írta. Improvizálni Fábry nagyon tud, az egész karrierje erről szól szinte. Emlékszel régen abban a reggeli műsorban azt a négy makit köztük a bazitai dártvéderrel, meg a szalámitolvajjal, hogy ledumálta a porondról? Azt is biztos írták neki. Az intelligenciát nem abban mérik. Picit sem. Egyáltalán nem. Sok helyen le van írva, többek közt a magyar wikipédián is, hogy mi az intelligencia. Az utolsó mondatoddal pedig nincs mit vitatkozni, szerintem itt be is fejezhetjük, megvárom, hogy mit válaszolsz, de én már nem fogok. :-)

4c 2011.10.29. 21:26:27

Azért azt se felejtsük, hogy Fábri a megélhetési showmunkás a csatornától hosszútávon a lét a nézettségi statisztikák alapján kapta. Nyilván megnézték hogy mely hívószavakra lehet leültetni 1-2 millió nézőt a képernyők elé, hát "az jött ki" némi cigányozás, meg egy kis lábszag a polgári oldalon tartósan biztosítja az érdeklődést. Hát amilyen az előadó, olyan a közönsége - lásd "@Közbiztonság Szilárd" utolsó sorát.

Közbiztonság Szilárd 2011.10.29. 21:31:31

@AzHofi:
Azt nem láttam, de a Szigeten az említett produkcióját igen.
Nem tud improvizálni, ha nincs megírt szöveg, meghalt.

De, hiába hajtogatod a faszságaidat, az intelligenciát bizony ebben is mérik.

A nép fia 2011.10.29. 21:32:05

@kerdesek05: Gesztit?! Attól mentsen meg a Médiatörvény!

itt a pont (best of) (törölt) 2011.10.29. 21:42:15

A stílus maga az ember. Szerintem nagyon kifulladt az Esti Showderben. Míg (jó)pár éve remek szórakozás volt, önmaga is megunta saját magát.

Pitzur 2011.10.30. 13:12:38

@Kassian: Azt hiszem aki szerint a heti hetes nem fröcsögős annál valami nincs rendben, de ha neked ez kell akkor nézd nyugodtan, ha ez tetszik akkor egészségedre. Szerintem nem elég, hogy gagyi még igazán fröcsögős is, s míg Fábry esetében egyértelmű még egy hülyének is, hogy milyen politikai nézeteket vall, míg a hh tagjai a kiegyensúlyozottság álarcát viselik magunkon, mert sohasem foglalnak állást annyira nyíltan a sajátjaik mellett.
@durcás: Nem tudom, hogy ezt mire alapozod, ha ez a véleményed én nem győzködlek az ellenkezőjéről, mert felesleges.
@hallari: Fingod nincs Fábry poénjairól, anekdotáiról, csak ennek tudom be a véleményed.

is 2011.10.31. 00:54:33

@ssjani: most már jól, tekitnve, hogy a Dizánj Center ki lett javítva Dizájn Centerre.

LTCS Press 2011.11.23. 08:49:33

Azt a mindenit! Hogy a fenébe lehet összeveszni egy ilyen híren? :) Akárhová nézek, az emberek bármilyen posztról is legyen szó, a harmadik hozzászólás után összevesznek a politikán - még akkor is, ha a tavirózsák virágzása a téma. Kakukk! Nem tökmindegy, hogy ki kivel van? Ha jól érzékelem, eddig egyik oldal sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, az ígéreteket pedig még kevésbé... Ennek tudatában kell kezelni a dolog jelentőségét. Az a kellemetlen érzésem támadt, hogy a politika határoz meg minket ahelyett, hogy mi határoznánk meg a politikát. - A békítő bölcsességek kedvelői jelentkezzenek nálam nyugodtan! :) A marakodóknak pedig ajánlom egy többek között róluk is szóló cikkemet: stand-up-hirek.blog.hu/2011/11/13/uj_embertipust_talaltak
süti beállítások módosítása