Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

Kovács András Péter: Médialom

2011.11.30. 21:18 - kcsabi

Címkék: könyv kap médialom

„A multi cégek világa már megkapta a magáét, most a médián a sor.” – nevetett Kovács András Péter (KAP), amikor kora ősszel érdeklődtem készülő regényéről. A Multigáz folytatásában Topor, Csete, Hársfalvi és a többiek újabb titokzatos bűnügy nyomába erednek, ezúttal a média csillogó kulisszái mögé. A Médialom elkészült, néhány hete meg is jelent. A humoristaként ismert és népszerű szerzővel a könyvről, az írásról, múltról és jövőről is beszélgettünk.

Sokan kétkedéssel fogadták tavaly a hírt, hogy Kovács András Péter bűnügyi regényt írt. Attól tartottak, hogy egy humorista, akinek a mondanivalója a színpadon érdekes és szórakoztató, írásban nem tudja ugyanazt a hangulatot megteremteni. A kételkedésre néhány hónap alatt megszületett a válasz, hiszen a Multigáz többszörös bestseller lett. Az eladási számok jóval túlmutattak annál, minthogy „KAP ismert és népszerű, ezért sokakat érdekelt a regénye”, vagyis az olvasókat valóban érdekelte Topor János és Csete Máté csetlése-botlása a multi-világban.

KAP eleve úgy tervezte, trilógiát kerekít a történetből, a nagyfokú érdeklődés pedig csak megerősítette szándékát, így aztán kihasználva a rövid, nyári uborkaszezont, megírta a második részt, Médialom címmel. A történet folytatásában mindenekelőtt képet kapunk a szereplők sorsának alakulásáról. „Sok kérdés nyitva maradt az első részben, amit most a regény elején tisztázunk, vagyis kiderül, hogy mi lett a rossz-, és jó fiúkkal.” – meséli a szerző – „Ebben a történetben Hársfalvi Győző lett a főszereplő, aki furcsa, titokzatos eseményekre lesz figyelmes saját világa, a média területén. Nyomozni kezd, Topor János és Csete Máté pedig segítenek neki. Újra feltűnik a titokzatos államtitkár, de Esztinek is fontos szerepe van az ügyben.”

A média persze KAP-nak nem ismeretlen, hiszen munkájából adódóan jól ismeri a képernyő másik – nekünk, nézőknek már láthatatlan – oldalát is. Felmerült bennem, mennyire lehet botrányokra, sértődésekre, összeráncolt producer-homlokokra számítani, vagyis mennyi valós élmény, illetve személy jelenik meg a regény lapjain. „A történések a képzelet szülöttei, hiszen ez egy fikciós regény, egy szórakoztató krimi.” – válaszolja mosolyogva – „Természetesen, kihasználva azt, hogy a média működésére van némi rálátásom, sok olyan momentum épült be a szövegbe, ami viszont tényleg így működik. Ezzel együtt nem hiszem, hogy bárkinek is félnie kellene, hiszen aki magára veszi az olvasottakat, annak tényleg rossz lehet a lelkiismerete, és nagyon komoly vaj van a füle mögött. Az első rész megjelenésekor sok kérdést kaptam, hogy nem félek-e a multik haragjától. Nem merült fel, hogy félnem kellene, és az idő engem igazolt, semmi bajom nem lett, sem a magánéletben, sem a munkámban nem ért hátrány emiatt. Most, ha a Médialomban olvasottak miatt valaki kifogással élne, annak biztos visszakérdeznék, hogy ’csak nem te is?’…”.

Az új történetbe beleolvasva már az első húsz-harminc oldal után úgy érzem, kiforrottabb a szöveg. KAP is ezt erősíti meg, hiszen ő sokat adott a visszajelzésekre, figyelembe vette a negatív és pozitív véleményeket is. Mint mondja, igyekezett a közönségtalálkozókon, az internetes fórumokon, vagy éppen a kollegák, barátok körében is minden véleményt összegyűjteni, nem beszélve a saját meglátásokról, amiket a Multigáz újraolvasása során jegyzett fel. „Nagyon fontos tapasztalatok voltak ezek. Az első részben nem kellett volna szerepeltetnem magam, jobban figyelhettem volna a karakterfejlődésre, ezeket a hibákat most javítottam. Vagy ott van például Topor János karaktere, aki durva helyesírási hibákkal beszélt. Akkor ez jó gegnek tűnt, de be kellett látnom, bizony egy idő után már fárasztja az olvasót. Tisztelettel jelentem, Topor logopédiája helyre jött.”

A humorista-írók esetében mindig fontos kérdés, hogy a szövegben mennyire akar vicces lenni. Az olvasók egy része nyilván nevetni (is) akar, míg mások azt mondják, egy krimi legyen izgalmas, fordulatos, komolyan lehessen venni. „Nehéz jól meghatározni az arányokat.” – mondja András kicsit eltöprengve – „Minden olvasói igénynek amúgy sem lehet megfelelni. Ebben a regényben a történet fontosabb, mint a humor, bár azt gondolom, a könnyed stílus csak jót tesz az izgalmas cselekménynek. Nem akartam abba az irányba elmenni, hogy – mint a tévéműsorban, vagy egy élő előadásban – fél percenként kell a poén. Ez nem olyan könyv. De nem is tartok ettől, hiszen aki elolvassa a két regényt, megszokja, hogy Kovács András Péter, íróként ebben a stílusban fejezi ki magát.”

Mindezek után persze kíváncsian várjuk, milyen fogadtatásra talál a Médialom az olvasóknál, és hogyan folytatódik majd a történet. Kiforrott, felkészült választ kapok, szinte gondolkodás nélkül. „Nagyon remélem, hogy tetszeni fog az olvasóknak ez a rész is. Eladási szempontból remélem, legalább annyi elmegy, mint az elsőből, és az is lehet, hogy még kicsit fentebb húzza azt is, hiszen lesz olyan, aki előbb ezzel találkozik. A folytatás tekintetében lelkes vagyok. Ahogy már volt is erről szó, trilógiát tervezek, vagyis lassan összeállt az utolsó rész cselekménye. A multik és a média után még a bankokat szeretném pellengérre állítani, hiszen ők is nagy hatással vannak a mindennapjainkra. Hőseink sorsa bonyolódik tovább, Csete Máté pedig abszolút főszereplővé lép elő. Bár a szálakat most teljesen elvarrtam, de azért lesz még mit elmondani a következő alkalommal is.”

Kíváncsian várjuk a folytatást is.

A teljes beszélgetés meghallgatható itt: 

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr213427098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása