Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

Bátor Tábor: Az összefogás éjszakája

2012.06.07. 09:29 - kcsabi

Címkék: jótékonyság hajdú bátor tábor tóth edu élménykülönítmény nyúlee party factory le bistro

Betegség és vidámság. Két fogalom, melyeket a legritkább esetben emlegetünk együtt. Van kivétel? A Bátor Táborban igen. Ez az a hely, ahol a szó legszorosabb értelmében igaz, hogy a nevetés gyógyít. Az Élménykülönítmény éppen ezért fáradozik azon, hogy minél több beteg gyerek eljusson a táborba. De kezdjük az elején…

Egy daganatos, vagy krónikus betegség alapjaiban forgatja fel az ember és a család életét, különösen, ha gyerekről van szó. Nem csupán a fizikai fájdalmak, a gyengeség, a folyamatos kezelések terhe veszi igénybe a kicsik tűrőképességét, de az is, hogy időlegesen el kell hagyni otthonukat, eltávolodnak a kortársaktól, nem tudnak olyan felszabadultan, szabadon játszani, tanulni, ahogy szeretnének. A mentális terhelés, a megpróbáltatások fokozott nyomást jelentenek a gyerekeknek lelkileg és mentálisan is. A gyógyulás érdekében szükségük van a kikapcsolódásra, a játékra, az élményekre.

A Bátor Tábor éppen azért jött létre, hogy a kis betegek, kiszakadva a kórházak, kezelések, rendelők fájdalmas monotóniájából játékkal, élményekkel, vidámsággal, nevetéssel feltöltődve erőt meríthessenek a gyógyuláshoz. „A gyerekek rengeteg időt töltenek kórházakban, gyógykezeléseken így a családból, a kortársak közül kiszakítva sokat csökken az önbizalmuk, hiszen mindig azt hallják, mit nem szabad. Éppen ezért olyan táborokat szervezünk nekik, ahol az önbizalmukat növelhetjük mindenféle élményterápiás módszerekkel. Evezés, lovaglás, íjászat, magas kötélpálya. Izgalmas és vidám programok.” – mondja Nagy György András, a Bátor Tábor munkatársa. A tábort működtető alapítvány önkéntesei minden lehetőséget igyekeznek megragadni ahhoz, hogy a működés költségeit elő tudják teremteni. Az egyéni és vállalati adományoktól, felajánlásoktól kezdve, az adók 1%-ainak gyűjtésén át, a különleges, egyedi akcióig minden eszközt bevetnek a sikerért és persze szívesen fogadják azok jelentkezését, akik bármilyen módon tudnak és akarnak is tenni a jó ügyért.

Szemléletes és dicséretes példa a Bátor Tábor Élménykülönítményének futócsapatai, akik elsősorban a sport szeretete révén igyekeznek segíteni. „A csapatok adományokat és ennek segítségével tulajdonképpen élményeket gyűjtenek ezeknek a gyerekeknek, hiszen így biztosítható, hogy a kicsik eljöhessenek ingyen a táborokba. Két éve futnak értük rendszeresen, és mindig újabb és újabb tagok csatlakoznak a programhoz. Már több mint százharmincan vesznek valamilyen formában részt benne. Most éppen egy hatvanhat fős csapattal készülünk a június 10-i, K&H olimpiai maratoni váltóra. Ez tizenegy kis csapatot jelent – ők váltóban teljesítik a távot –, és öt egyéni sportolót, akik fél-maratoni futásra készülnek. Egyébként mindenki a maga módszerével dolgozik, barátokat, ismerősöket keresnek meg, emaileket küldenek, telefonálnak, így szereznek adományozókat.– avat be András a részletekbe, majd hozzáteszi: „Futóink a lefutott kilométereket jelképes örökbefogadásra kínálják fel. A segítségnyújtás mellett ez nekik is komoly motiváció, hiszen a sportolás fontos része az egészséges életmódnak. Sokan eleve a jótékonyság miatt kezdtek futni. Van olyan tagunk, aki az év elején még száz métert se igen tudott volna megtenni, aztán értesült a programról, edzeni kezdett, és most tíz kilométert vállalt a versenyen. Tavaly volt olyan anyuka is, aki másfél évvel a negyedik gyermeke születése után, élete első maratonját futotta le velünk. Csak a jó szándék vezérli őket, nem az hogy profik legyenek.”

A csapatok a futás mellett folyamatosan keresik az egyéb lehetőségeket is az adománygyűjtésre. „Szájról szájra terjed az Élménykülönítmény híre, ami hatékonyabb dolog, mint a klasszikus hirdetés. Jótékonysági közösségépítés zajlik. A magánemberek mellett, cégek, éttermek, szervezetek csatlakoznak hozzá. Az egyik futónk, például séf volt és megbeszélte a Borbíróság étteremben a munkatársaival, hogy egy napi bevételt a Bátor Tábornak ajánlanak fel. Megint más mondjuk pikniket szervezett. Sok módja van tehát, és végül is azok az emberek is nagy sikerélményben részesülnek, akik gyűjtenek.” – András hangjában büszkeség cseng, főleg, amikor áttér a múlt hét csütörtöki rendezvényre, ami „Az összefogás éjszakája” címet viselte. „A Nyúlee csapat hat gráciája, Végh Katalin, Molnár Emese, Kazár Tímea, Vig Zita, Varga Zsuzsanna, és Komlós Barbara kitalálta, hogy szerveznek egy bulit és így próbálnak meg összegyűjteni kétszáz ezer forint adományt a gyerekeknek.”

Az ötletet tett követte, a hölgyek megkeresték a Party Factory rendezvényszervező csapatát, és hamar kialakult az eseménydús este programja. „A nővérem, Kazár Timi keresett meg minket, ő vetette fel nekem, hogy szervezzünk egy koncertet.” – meséli Kazár Bálint, a Party Factory-ból – „Javasoltam, hogy talán egy összetettebb buli jobb lenne. A helyszín adott volt, hiszen rendszeresen szervezünk rendezvényeket a Le Bistro-ba, a Kopaszi gátra, az előadók pedig azonnal igent mondtak a felkérésre. Koltai László kezdte az estét, utána jött Hajdú Balázs és Tóth Edu, a Dumaszínházból, őket pedig Janicsák Veca és Király Linda követték. Természetesen mindenki ingyen vállalta a fellépést, ahogy az esti bulit vezető DJ-k is. Karmatronic, DJ Kustánczi Lia, Chris Hangacsi, CJ C’mon ma Magyarországon a legnagyobbak közé tartozó lemezlovasok. Örülök, hogy ilyen sokan vannak, akik hajlandóak tenni ezért az ügyért.” Egyetlen dolog, ami kérdéses volt, hogy a különböző célcsoportok, eltérő életkorú, érdeklődésű emberek közül kik jönnek el, elmegy-e annyi belépő, ami a kitűzött célhoz elegendő.

„Tartottunk tőle, hogy a stand up comedy és a koncertek utáni stílusváltás mennyire sikerül jól. Abból indultunk ki, hogy ezt a humort a fiatalok is, idősebbek is szeretik, akik egy közönséget jelentenek Veca és Linda rajongóival is. A koncert és a buli is megfér együtt, csináltunk már ilyet, tehát a kérdés csak az volt, hogy a három így együtt működhet-e.” – engedett bepillantást a szervezés nehézségeibe Bálint. Szerencsére kiderült, megfér együtt ennyi stílus, főleg, amikor segítségnyújtásról van szó. A rendezvény jól sikerült, a tervezett bevételi célt pedig sikerült túl is teljesíteni, hiszen az ezer Forintos belépőjegyekből a Nyúlee csapatának végül 277.000 Forintot sikerült gyűjteni, ami teljes összegben a kis betegekhez kerül.

A Dumaszínház humoristáival éppen három nappal később futottam össze. Hajdú Balázs és Tóth Edu még akkor is lelkesen mesélte élményeit, szemmel láthatóan belelkesültek attól, hogy a Bátor Tábor Élménykülönítményének segíthettek. Nem is tehettem mást, megkértem őket, hogy írjanak pár sort, egy kis élménybeszámolót az estéről. Megtették.

Hajdú Balázs a rendezvényre koncentrált, hisz’ mint mondta, neki az egész este nagy élmény volt.: „Jótékonysági rendezvény a Bátor Táborért

Időben érkezem a helyszínre, a Kopaszi Gáton található Le Bistro étterembe. Még nem foglalt minden asztal, de a hangulat kellemes, derűs, amolyan „sörözünk a haverokkal” – jellegű. A színpad a kerthelységben van, ahol Koltai László már gitározik. Szemben a Zöld Pardonból még ide szűrődik a zene, de este tízre befejezik, ami azért megnyugtató. Hamarosan befut Edu is a barátnőjével, lelkesen tervezi az estét: ki kezd, ki konferál fel kit, hol lehet sört kapni. Csapódik az ismerőseihez, akiknek engem is bemutat. Tudtam, hogy sok embert ismer Edu, de nem gondoltam, hogy lemegyünk valahova fellépni és egyből hazai pályán érezheti magát. Persze ez nekem is jó, talán majd rám is jobban figyelnek akkor, gondolom.

Fellépés előtt a szervezőkkel beszélgetünk. Nagyon örülnek, hogy elvállaltuk a fellépést. Szívesen teszek eleget ennek a felkérésnek, hiszen a Bátor Tábor egy egészen különleges rendezvény. Adni pedig jó. A következő mondások is itt, vagyis a Bátor Táborban születtek: „Mindenhol jó, de a legjobb a Bátor Táborban.”, „Azért a béka a legtisztább állat, mert nem fullad bele a tóba.”,”Megcsináltuk! Az, hogy nincs lábam, mostantól nem jelenthet akadályt.” Fura, de jól esik ezt hallani, nem gondoltam volna, hogy ilyen beteg gyerekeknek ennyi akaratereje lehet.

Végül elérkezik a színpadra állás ideje. Én kezdek, a közönség nevet, ettől megnyugszom. Még az sem zavar meg, hogy beszéd közben lenyelek egy muslincát. Nem köpöm ki, inkább ezt is beleteszem a műsorba. Jól fogadják, jobban, mintha kiköptem volna. Utánam ismét gitár, majd Edu fejezi be az est komédia részét. Magát adja, a közönség pedig hamar megszereti.

Úgy érzem sikerült adnunk úgy, hogy közben mi is jól éreztük magunkat. Hazafelé átveszem a pólómat, a Bátor Tábor-osra, amit emlékül és megköszönve a segítségemért kaptam. Nagy élmény volt.”

Tóth Edu pedig elhatározta, a lelkesedését igyekszik átragasztani másokra is:

„Tudtad, hogy a Bátor Tábor ötlete eredetileg Paul Newman-től származik? Az alapötlet abból indult ki, hogy a súlyosan beteg gyerekeknek milyen sokat segíthet a gyógyulásban, ha lehetőségük nyílik olyan programok kipróbálására, olyan sikerélmények elérésére, melyeken a betegségük miatt máshol nem tudnak részt venni. Mindezt egy olyan közegben, ahol odafigyelnek, vigyáznak rájuk, és nem csak azon a héten, amikor a tábor tart.

Ez a Bátor Tábor lényege, és hihetetlen jól működik. Tavaly nyáron az unokahúgom a Bátor Tábor egyik önkéntese lett. Rengeteget mesél erről, a lelkesedés rám is átragadt, így óriási élmény volt fellépni a jótékonysági rendezvényükön, az Összefogás Éjszakáján.

A Bátor Tábor szervezői, önkéntesei egy olyan kedves kis csapat, akiknek a jövőben is szívesen bárhol, bármit, bármikor!”

Soraikat olvasva, illetve a szervezőket hallgatva végképp bebizonyosodott számomra, hogy a nevetés tényleg orvosság, ráadásul mindkét félnek, betegnek és nevettetőnek egyaránt. Beszélgetésünk végén András még hozzátette: „Azért is nagyon örültünk Eduék fellépésének, mert a Bátor Tábor célja eleve a jókedvvel, nevetéssel, élményekkel segíteni a gyógyulást, ebben pedig a humor nagyon fontos eszköz, ezért is éreztük magunkhoz közelinek a műsorukat.”

Bízom benne, hogy a közönségben ülők, a hajnalig bulizók, vagy a blog-olvasók között sokan lesznek, akik a hírek, élmények hatására szeretnének tenni valamit a gyerekekért. Erre minden lehetőség adott. Egyrészt bárki jelentkezhet a következő ilyen futásra a www.elmenykulonitmeny.hu oldalon keresztül, vagy viheti hírét a mostani futóknak is. A Bátor Tábor csapata várja azok jelentkezését is, akik rendezvényhelyszínt tudnak biztosítani, vagy akár a múlt hetihez hasonló bulit szeretnének szervezni, felajánlva a bevételt. Bárminek megvan a helye, minden lehetőség érdekes lehet, az info@batortabor.hu címen szeretettel fogadják a kezdeményezéseket. Az adományozás módjáról a Bátor Tábor honlapján (www.batortabor.hu) részletes információkat találhatnak az érdeklődők. Az mindenesetre biztos, hogy én most elmegyek futni. Edzenem kell…

Fotók: Nagy Dániel (http://www.facebook.com/dnagyphoto)

 

/Koncz Csaba

  

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr984570933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

markymango 2012.06.12. 17:08:58

Örülök, hogy jól sikerült a buli, és nem csak a tévéreklámok mennek jól :D Oké, ez gonosz volt, bocs :)
Egyébként nemrég olvastam a pályázatfigyelőben ilyen élményterápiás célokra kiírt pályázatot, kikerestem, nézzetek rá, hátha tudják használni a táborosok:
minu.me/-gyermekterapia
süti beállítások módosítása