Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

Dumatúra, avagy Kiss Ádám első filmfőszerepe

2012.10.27. 15:37 - kcsabi

Címkék: film kiss dumatúra

Mi az a Dumatúra? Mit bizonyít az, aki teljesíti a feladatot? Milyen szabályokat kell betartani? Hogy jön ide Kiss Ádám? Egy rövidfilm rövid története…

Ádám_1.jpgSzeptember közepén, kilenc napra a filmkészítés központjává vált Miskolc. A 9. Jameson Cinefest Filmfesztivál keretein belül került megrendezésre a City of Miskolc workshop. A korábban meghirdetett pályázatok közül a szakmai zsűri, vagyis Réz András (WERK Akadémia), Majoros Zsolt (Sunny Studio) és Libor Anita (dazoo.com) választotta ki azokat, amiket a workshop ideje alatt leforgathatott a sikeres pályázó.

Az egyik nyertes, Lafka Dávid, a Dumatúra című filmjének főszerepére a Dumaszínház humoristáját, Kiss Ádámot kérte fel. A feladat nem állt távolt a színpadról ismert komikustól, hiszen itt is végig dumálni kellett, de azért nem is volt annyira egyszerű.

A film szinopszisában a következőt olvashatjuk: „Ákos (Noé Viktor) szerint a 'Dumatúra' az új évezred legfaszább élő-interaktív társasjátéka. Zsolt (Kiss Ádám) szerint azonban csak egy urban legend, aminek a nevét feltehetően egy bukott exvivás segédszerkesztő találhatta ki. Ám ahhoz, hogy Ákosnak bebizonyítsa, hogy ő a Tejútrendszer legprofibb dumagépe, Zsoltnak végig kell csinálnia egy túrát. Bakancsokat lesikálni, térképeket zsebrevágni, agyakat sebességbe rakni, mert kezdetét veszi 2012 legfurcsább játéka - és legszórakoztatóbb rövidfilmje: a Dumatúra.”

Ráadásul a túrának vannak szabályai, amit Zsoltnak be kell tartania:

1) Nem haladhatsz a cél felé 3 lépésénél többet beszélgetőpartner nélkül.

2) Kizárólag fejlett intelligenciával rendelkező élőlények minősülnek beszélgetőpartnernek.

3) Az öltözéked és a kiegészítőid legyenek semlegesek!

4) Ha valaki azt mondja, hogy tipli, akkor TIPLI!

5) Ha témát ismételsz, a túrának vége.

6) Nem vehetsz rá senkit, hogy kísérjen el.

7) 20 másodpercig hallgathatsz, aztán újra neked kell átvenned a kezdeményezést.

A filmbeli karakternek tehát nincs könnyű dolga, de kíváncsi voltam, vajon hogy élte meg élete első filmszerepét Kiss Ádám?

Hogy találtak meg téged a Dumatúra főszerepére?

Lafka Dávidot már korábban ismertem egy másik filmötlet kapcsán, amiben Kiss Ádámot kellett volna játszanom – most azt képzeld el –, de abból egyelőre nem lett semmi. Pályázott, nyert, leforgathatta ezt a rövidfilmet a workshop alatt, amihez megkapta a Sunny Stúdiótól a gyártást. Betalált engem ezzel az ötlettel, ami egyből megtetszett. Egy „urban legend”-nek jár utána egy nagydumás csávó, azaz végig kell pofázni. Gondoltam, ez menni fog, meg már amúgy is ki akartam magam próbálni a filmezésben és jól jött, hogy egy ilyen rövidfilmben kezdjem el.

Milyen volt a forgatás?

Nagyon élveztem az egészet, jó fejek voltak a színészek, a stáb, mindenki. Reklámfilmet már forgattam néhányat, de ez teljesen más. Sokszor nem a saját dumámat kellett mondani, hiszen volt forgatókönyv, ez pedig nekem jelentett némi kihívást. Négy-öt napig reggel lementem Miskolcra, forgattunk délután ötig, majd mentem fellépni Magyarországon belül bárhova. Kicsit azért fárasztó volt. A film 13 perc, de öt napig forgott, plusz még négy napig vágták a srácok, mindezt az egész csapat teljesen ingyen. Szó szerint szívvel-lélekkel benne volt mindenki, pedig a vágásban voltak, akik három napig nem aludtak. Nekem még könnyű is volt hozzájuk képest.

Furcsa lehetett, hogy nem kellett improvizálnod…

Középen van egy részem, amikor improvizálok, de azt észre is lehet venni. Érdekes a helyzet, mert a filmben nincs szó arról, hogy nem Kiss Ádámot játszom. Kezdődik a film, bejövünk a haverommal és dumálni kezdünk. Ugyanakkor nem lehet becsapni a nézőket, úgy hogy az első filmemben, mondjuk, varrónő vagyok. Nem hiszik el. Olyan karakter kellett, ami illik a habitusomhoz, amit megszoktak már tőlem. Ez a srác, Zsolt, egy vicces PR szakember, nagydumás, csak nem híres. Vallja, hogy meghalt a kommunikáció, mindenki Facebook-ol, és ezért belemegy a játékba. Szeretné bizonyítani az igazát a haverjának. A többi kiderül a filmből.

Elképzelhető, hogy ezek után látunk még akár nagyjátékfilmben is?

Igen, szeretnék folytatást. Már készül a Kiss Ádám rejtély, a Kiss Ádám csapda és a Kiss Ádám ultimátum a magyar mozikba. (nevet) Tetszett, hogy új környezetben mozoghattam, komoly feladat volt a más dumáját megtanulni. Többek szerint jól is csináltam. A színészek, Földes Eszti (Mindenből egy van) és Noé Viktor sokszor mondták, hogy ha egy hónapig foglalkozna velem szakember, akkor egy játékfilmben is simán megállnám a helyemet. Ezt bóknak vettem.

A filmet a workshop zárónapján mutatták be a résztvevőknek, internetes premierje pedig október 24-én, a dazoo.com oldalon, illetve a Facebookon (http://www.facebook.com/dumatura) volt.

Dumatúra

Rövidfilm Kiss Ádámmal, sok dumával, és még több megtett kilométerrel.

 

/Koncz Csaba

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr404873244

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.27. 16:09:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ramaty 2012.11.03. 20:11:55

ez katasztrofális.

Lube Analson 2012.11.04. 00:55:12

Ez kritikán aluli. akkor legalább tényleg improvizáció lett volna, nem ilyen áldokumentumfilmes
süti beállítások módosítása