Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

ROAST: édes égés a reflektorfény hőségében

2014.04.30. 16:02 - Cherkom

Nem biztos, hogy Ganxsta Zolee ugyanaz az ember lesz május hatodika után, de az is lehet, hogy Kiss Ádámék kerülnek sötét verembe. Egy biztos: a műsor alatt tűzálló kesztyű használata ajánlott.
Ganxta-001.jpg
„Roast”-ra keresni a legelterjedtebb – angol – értelemben egyet jelent a sütés különböző módjainak taglalásával. Legyen az bármilyen nemű hús, a nyers cafatokat a lángok közé vetik, és hagyják, hogy az izzó felület kérget süssön az oldalukba. A stand up talaján megfogant Roast műfaja sem áll messze az eredeti jelentéstől. Sőt! Csirkék, lazacok, borjúk helyett azonban egy sokkal élőbb hús kerül terítékre. Mi is lehetne kívánatosabb egy olyan hírességnél, aki szemtől-szembe vállalja, hogy a sütőlapra dobják? Terebélyes kis hazánk határain túl is hódít a műfaj, ahol olyan sztárok vállalják a szinte szószerinti égést, mint Sarah Silverman, James Franco vagy éppen Pamela Anderson. A kicsit sem kósza celebek személyesen asszisztálják végig önnön égetésüket, méghozzá anélkül, hogy a képzeletbeli konyha egyik bárdjával mennének neki mindegyik humoristának, aki pellengérre állítja őket. Nem kell a bárd, ugyanis a Roast-porondon a szavak darabolnak. A színpad a humorkalandoroké és persze az áldozaté, a főszerep pedig a beszólások, a viccek és a gyomros ütésként ható poénok között oszlik meg. A Dumaszínházban Ganxsta „Döglégy” Zoleet éri majd a fájdalmasan andalító megtiszteltetés, hogy végig nézheti, ahogy Benk Dénes, Kiss Ádám, Kormos Anett, Dombóvári István és Kovács András Péter ízekre szedik, akárcsak egy porhanyós sültet.

Villáminterjú Bödőcs Tiborral

2014.04.23. 16:34 - Cherkom

 

blogra.jpg 

Május 10-én Fábry Sándorral közös esten léptek fel a Dumaszínházban. Mik a tapasztalataid Fábryról, mint fellépőtársról?

Röviden, jó tapasztalataim vannak. Hosszabban kicsit bonyolultabb a kérdés, hiszen a karrierem D-day-e Fábry előző műsorához, az Esti Showderhez kötődik. Hálás vagyok neki, hogy a szakmai féltékenység leghalványabb jele nélkül fogadott engem, már az elején partnerként kezelt és nem gördített akadályokat elém. Ez azért különösen fontos, mert mint mondani szoktam a magyar stand-up műfaj Fábry csehszlovák szöszös mackójából bújt elő.

Hogyan készülsz a közös estre? Befolyásolja a műsort, hogy kivel lépsz fel egy estén?

Nem igazán befolyásolja, hiszen van egy folyamatosan izzásban levő műsorom, amiből az időkerettől függően mondok el hosszabb, vagy rövidebb részeket. Egyelőre nem tudom az est pontos menetrendjét. Ami biztos, hogy felváltva leszünk a színpadon. Ilyenkor műsorok előtt az öltözőben be szoktunk melegíteni különböző hétköznapi témákkal. Filmekről, könyvekről beszélünk, sztorizunk, felemlegetjük a közös kedvenceinket, és van úgy, hogy eszünkbe jut valami erről, amit aztán a színpadra is beviszünk.

Milyen témákra számíthat tőletek a közönség?

Mindenképpen lesz nagyon erős Fidesz-kritika. Azt a nézők fantáziájára bízom, hogy ezt ki fogja elkövetni. Valószínűleg én fogok kezdeni - úgy tervezem egy búcsúszentlászlói sztorival nyitok, amiről Fábrynak remélhetőleg eszébe jut majd valami, amiről nekem is eszembe jut majd valami és így tovább.

A magánéleti poénok nem annyira rizikósak - interjú Aradi Tiborral.

2014.04.17. 12:56 - Cherkom

Április 27-én kerül sor a Dumaszínház új kísérletének, a Dumaszínház kabarénak bemutatkozására. A havi rendszerességgel jelentkező műsort közönség előtt rögzítik a Corvin Dumaszínházban, és saját YouTube csatornájukon osztják meg. A Dumaszínház kabaréban olyan ismert színészek, humoristák is részt vesznek, mint például a Mikroszkóp Színpad művészeként ismertté vált Aradi Tibor.

 

aradi-001.jpg

 

Milyen produkciókban lehet látni, mióta bezárt a Mikroszkóp?

 

Számos produkcióban léptem fel azóta is. Állandó fellépője voltam a Rádiókabarénak, de a Dumaszínháznak köszönhetően néhány tévéfelvételem is volt és a kabaré is része maradt az életemnek. Ezen kívül felkérést kaptam az Aradi kamaraszínháztól is, ahol kipróbálhattam magam drámai szerepben is.

 

Mi a véleményed a mai magyar humorról?

 

Megfigyelhető egy hangsúlyeltolódás a közélettől a magánélet felé. Szerintem mindkettőnek megvan a maga létjogosultsága. Ami biztos, hogy a magánéleti poénok nem annyira rizikósak, mint a politikaiak. A mai helyzetben, könnyen előfordulhat, hogy ha valaki politizál egy jóízűt a színpadon, a közönség fele nem jön többé az előadására. A bátrabbak ennek ellenére ma is kacsingatnak a közéleti kérdések felé. Nekem is az a véleményem, hogy akkor jó a humor, ha ellenzéki, és ez nem függ attól, hogy ki van éppen kormányon.

 

Mit szóltál, mikor Litkai Gergely megkeresett azzal, hogy saját kabarét indít a Dumaszínház?

 

Nagyon örültem neki, egyrészt önző érdekből, mert mindenki minden munkának örül, másrészt én a rádiókabaré műfaját is nagyon szerettem. Úgy gondolom nagyon jó csapat állt össze, mind a fellépők, mind az írók tekintetében. Utóbbiak közül ma a műfaj legtehetségesebbjei dolgoznak itt, ami már egyfajta garancia a sikerre.

 

A műsor témája az egyetemes történelem. Mit jelent ez?

 

Bár még nem ismerem a kész anyagot, de azt hiszem, remek kabaré lesz belőle. Úgy gondolom, hogy a történelem épp elég vicces és meghökkentő fordulatot rejt ahhoz, hogy megtöltsünk velük egy kabarét. Még azt is le tudom képzelni, hogy haszna is lehet a fiatalok számára. Ki tudja? Hátha valakinek pont ettől jön majd meg a kedve ahhoz, hogy elmélyüljön a történelmi kérdésekben.

 

Lehet esetleg aktuális poénokra is számítani?

 

Mivel nekem most csak az előadói képességeimre számítanak, egyelőre nem tudom. Az biztos, hogy a téma rengeteg lehetőséget rejt a közéleti humorizálásra is. Ha a politikusainknak csak fele annyi humora lenne, mint például Nagy Britanniában, remek produkciót lehetne csinálni belőle.

Duma Roast Ganxstával

2014.04.14. 17:58 - Cherkom

A Dumaszínház április 23-án ismét egy új műfajjal jelentkezik:

Ganxsta Zolee főszereplésével mutatkozik be a Duma Roast című előadás, melynek első állomása Debrecen lesz.

roast-dumablog.jpg

 

A Roast lényege, hogy az áldozatot a Dumaszínház humoristái a közönség előtt „égetik szénné”, azaz ízekre szedik munkásságát, magánéletét – persze az irónia és cinizmus különlegesen válogatott eszközeivel.

A produkció főszereplője Ganxsta Zolee, a Kartel zenekar megmondó embere lesz. – Igazából pellengéren állok egész életemben, ez olyan nagy változást nem hoz. Annyi lesz a különbség, hogy most centralizált formában kapom, egy órán keresztül – mondta a rapper, majd folytatta. – Bármikor benne vagyok egy jó marháskodásban, az ötlet jó, úgy voltam vele, hajrá, csináljuk! Arra a kérdésre, hogyan készül a nem szokványos fellépésre, így válaszolt:– Ez olyan, mint a mérlegállás a Margitszigeten, nem lehet rá felkészülni, meg egyébként sem vagyok egy olyan készülős fajta. Még én sem tudom, hogyan fogok reagálni. Itt most én leszek a célszemély, de nem az enyém a legnagyobb szerep, sőt! Igazából az a lényeg, hogy ők mit mondanak majd rólam. Szerintem én is jól fogok szórakozni rajta. Nem nekem lesz a legnehezebb dolgom az biztos, én ebben a műfajban csak műkedvelő vagyok.

A zenész elmondta még, hogy nagy örömmel vállalta a felkérést, állítása szerint egyáltalán nem tud olyasmit elképzelni, amivel őt igazán meg lehetne bántani. Amellett pedig őt sem kell félteni, a humoristák sem számíthatnak válaszaiban semmi jóra.

 

A Duma Roast bemutatóján, majd az azt követő országos turnén a Dumaszínház legkíméletlenebb humoristái lépnek színpadra: Kiss Ádám, Kormos Anett, Benk Dénes, Dombóvári István és Kovács András Péter.

A budapesti Corvin Dumaszínházban május 6-án láthatja a produkciót először a közönség.

Bővebb információ:

www.dumaszinhaz.hu

Így beszélnek ők – írók stand-upolnak

2014.04.04. 16:21 - Cherkom

Ülnek íróasztaluk mögött misztikus magányban és alkotnak. Némán. Gyakran csak az íróasztalfióknak. De egyszer csak… csodálatos! ahogy fölállnak! és megszólalnak! És ezen az estén négyen is. Egymás után.

karafiáth-001.blog.jpg

A sikeres bemutató után a Jurányi Inkubátorházban az Alternatív stand-up sorozat keretén belül ismét kortárs írók mutatkoznak be számukra új szerepben, stand-uposként. Az előadás résztvevői Teslár Ákos, Karafiáth Orsolya és Nényei Pál lesznek. Műsorvezető: Litkai Gergely

 

A fellépőkről:

 

Teslár: Teslár Ákos a Nehéz kutya és az Ezeket kidobtam című regények írója. A Túl a Maszat-hegyen című színdarab legkevésbé híres társszerzője.

Karafiáth: Karafiáth Orsolya “Kultúrdémon.”

Nényei: Az Ők c. be nem mutatott, és a Mozgófénykép c. bemutatott darab írója.

 

Az előadást április 7-én tűzi műsorra a Jurányi Inkubátorház.

 

Új helyszínen várja közönségét idén a DumaFüred fesztivál

2014.04.03. 11:37 - Cherkom

Idén harmadik alkalommal rendezi meg a Dumaszínház a nyár egyik legnépszerűbb eseményét, a DumaFüred fesztivált. 2014. július 25. és augusztus 3. között a programsorozat új helyszínen, a Balaton Szabadidő- és Konferenciaközpont szabadtéri színpadán várja látogatóit.

fured-2014-online-blog.jpg

A tíz napon át tartó humorfieszta most is a stand-up műfaj legnagyobbjait vonultatja fel. Többek között színpadra lép Aranyosi Péter, Hadházi László, Kovács András Péter, Kiss Ádám, Kőhalmi Zoltán, Mogács Dániel és Felméri Péter.
Lesz Duma Jam, All Stars, Duma Szving, Duma Maraton, önálló esttel érkezik Hadházi László és a Felméri Péterrel kiegészült Szomszédnéni Produkciós Iroda, és az aktuális Dumaszínház kabaré felvételére is itt kerül majd sor. Újdonság még a Dumaszínház Roast is, ahol humoristák égetik le Ganxsta Zoleet.
Eső esetén az előadásokat a Balaton Szabadidő- és Konferenciaközpontban tartják meg. A programokra elővételben kedvezményes a jegyvásárlás:
Május 5-ig minden jegyirodában és online is.
Május 5-től a fesztivál végéig, augusztus 3-ig, a jegyek 20% kedvezménnyel kaphatók a port.hu-n és a Libri Könyvesboltokban.
Május 5-től a fesztivál kezdetéig, július 24-én éjfélig, 20 % kedvezménnyel kaphatók jegyek a Corvin Dumaszínházban és a dumaszinhaz.hu oldalon.

Bővebb információ és jegyvásárlás:

http://dumaszinhaz.jegy.hu/

www.dumaszinhaz.hu

http://www.dumaszinhaz.hu/musor/videk

Április elsején féláron vehet jegyet a Dumaszínház budapesti előadásaira

2014.03.26. 13:52 - Cherkom

Április elsején tíz órától másnap reggel kilenc óráig a Corvin Dumaszínházban és a K-teremben szervezett, meghirdetett áprilisi és májusi előadásokra 50%-os kedvezménnyel kaphatók jegyek, a Corvin Dumaszínház jegypénztárában és a dumaszinhaz.jegy.hu oldalon.

-50.jpg

A bolondok napján, amely egyben a Corvin Dumaszínház megnyitásának második évfordulója, kihagyhatatlan akcióval örvendeztetjük meg ügyfeleinket. Amennyiben online vásárol jegyet, a kosárba helyezés után az árnál nyílik majd le a kedvezmény fül, ahol ki tudja választani az 50%-os kedvezményt. Várjuk jegypénztárunkban és a Dumaszínház megújult oldalán.

Élő választási közvetítés a Dumaszínházból

2014.03.19. 17:39 - Cherkom

A Duma Aktuál csapata különkiadásában április 6-ánélőben követi a választás izgalmait. A világon, de talán az univerzumban is először a Corvin Dumaszínházban értesülhetnek a hazai választási küzdelmek legaktuálisabb fejleményeiről.

dumaszinhaz_vektoros logo.png
Esélylatolgatás és befolyásolás. Élő kapcsolás a BM Duna Palotához közeli épületbe, ahol a mélygarázsban a sofőrök elemzik a helyzetet. Mozgóurnás busójárás, zászlóavatás, inauguráció. Indokolatlan erotika. Utánajárnak annak, hogy van-e választási csalás, és itt lesz velünk a leendő nyertes! Jelen lesznek olyan független szakértők, akik elfogadnak pénzt pártoktól. Előrejelzés a választási plakátok és ígéretek alapján, sőt a nézők maguk is szavazhatnak feszültséglevezetésképpen. A műsorban közreműködik Hadházi László, Kovács András Péter, Litkai Gergely, Lovász László és Wahorn András.

Hadháziból soha nem elég!

2014.03.19. 17:34 - Cherkom

Az elmúlt pár hónapban a Hadházi kedvelők igazán nem panaszkodhattak, hiszen a humorista ez év elejétől igazán elkényezteti közönségét.

humorkabaré.hadházi.jpg
Hadházi 2014 januárjában új önálló esttel jelentkezett, ami A Humorkabaré visszatér 2 címet viseli, rögtön februárban pedig egy Badár Sándorral közös gála keretében ünnepelte 50. születésnapját – Ezek nem 100-asok címmel. A születésnapi gála a Dumaszínházból indult országos körútra, és a vidéki helyszínek mellett – a nagy érdeklődésre való tekintettel – a fővárosban is látható lesz még pár alkalommal. A Méd in Hungeráj izgalmas folytatásaként aposztrofált, A Humorkabaré visszatér 2, egy erős soproni kezdés után több vidéki városban bemutatkozva, március 16-án érkezett meg a Corvin Dumaszínházba.

A Karinthy-gyűrűs humorista új bemutatójában ismét aktuális, színes tablóképeket mutat hazánk hétköznapjaiból, a vidámparktól a rádiózáson át egészen az egészségügyig – több témát felölelve.

A Humorkabaré visszatér 2, Hadházi László önálló estje, mostantól folyamatosan megtalálható a Dumaszínház repertoárjában. Az est műsorvezetője Bellus István.

Saját kabaréműsort indít a Dumaszínház

2014.03.18. 10:24 - Cherkom

Áprilistól saját kabaréműsort indít a Dumaszínház, a műsor hangját rögzítik is és saját YouTube csatornájukon osztják meg.

 

dumaszinhaz_vektoros logo.png

 

A Dumaszínház művészei havi rendszerességgel rögzítenek 120 percnyi anyagot közönség előtt a Corvin Dumaszínházban. Az alkotók a műsortól nagyobb alkotói szabadságot, valamint szerkesztői rugalmasságot várnak, továbbá élni szeretnének az online elérhetőség előnyeivel is. A kabaréban a Dumaszínház fellépői, elismert színészek és színpadi szerzők vesznek részt, mint Aranyosi Péter, Hadházi László, Kovács András Péter, Kőhalmi Zoltán, Lengyel Tamás vagy Vida Péter, szerzőként pedig Fehér Gáspár és Fehér Boldizsár, Pataki Balázs, Szabó Borbála és sokan mások.

„A kabarékat már manapság is nagyon sokan online hallgatják, mi szeretnénk egy olyan átlátható, kereshető, tematikus kabaré adatbázist létrehozni, amely szerzői jogilag tiszta és könnyen hozzáférhető. Ezt úgy a legegyszerűbb megvalósítani, ha mi magunk rögzítjük a műsorokat és tesszük elérhetővé. Reméljük, hogy ez ugyanolyan fajsúlyú lépés lesz a műfaj szempontjából, mint a Dumaszínház vagy a Showder Klub indulása volt.” – mondta el Litkai Gergely, a Dumaszínház főszerkesztője, aki az adások létrehozásában is közreműködik. 2014-ben 7 felvételre kerül sor, amelyek közül az egyiket a DumaFüred fesztiválon rögzítik, a másik pedig szilveszteri különkiadás lesz. A havi rendszeresség lehetővé teszi, hogy a műsorok aktuálisak legyenek, ugyanakkor számos tematikus különszámra is számíthatnak a hallgatók.

A műsorokról egyelőre csak hangfelvétel készül, de amennyiben a jövőben érdeklődés mutatkozik iránta, videón is rögzítik majd az előadásokat.

 

Indul a butító kampány!

2014.03.03. 13:02 - Cherkom

Dr. Mogács, országos kampánykörútra indul, hogy az épeszűek maradékát is meggyőzze arról, hogy a gondolkodás veszélyes. Ennek előkészületeként február 27-én eligazította a sajtót.

Az eligazításon megfogalmazta, hogy körútjának célja azokon az embereken segíteni, akik bár ép elmével rendelkeznek, már nem akarnak az egyre zsugorodó, szűk, gondolkodó réteghez tartozni.

– Megkezdtem országos népbutító kampányomat. Vannak, akik 5 percet szánnak egy ország problémájára, én képes vagyok rá elcseszni egy egész hónapot. Végigjártam az országot, aminek nyoma maradt a filmekben, amik majd az internetet díszítik. A nagyobb városokban fosztom az ész, majd április elsején megérkezem Budapestre, a Dumaszínházba, ahol tábort verek és addig tartok előadásokat, amíg maradnak gondolatok – kezdte Dr. Mogács, majd hozzátette, hogy közel a segítség, azaz ő közel van. Tehát nincsen messze! Felhívta a figyelmet arra, hogy aki érti, amit mond, az rossz úton halad, aki el is tudja olvasni, az még rosszabb úton, és aki le is tudja írni, az szégyellje magát!

Dr. Mogács véleménye szerint sajnos még mindig kevés az ostoba ember. Majd akkor lesznek elegen, ha már nem lesz senki, aki az ostobákat összeszámolja, hogy hányan vannak. – A butaság az okosok utolsó lehetősége arra, hogy végső mentvárként használják. Akkor érünk el sikert, amikor agyunk 99,9999999%-áról nem tudjuk, hogy mit csinál. A maradéknak pedig megmondom, hogy mit csináljon. Nekem bőven elég, ha járni tudnak – mondta. A hazai gazdaságot érintő kérdésekről így vélekedett: – Nem hiszek a gazdasági válságban. Minden hívemnek azt javaslom, hogy ne higgyen benne. Csak az elmúlt hat évben meghétszereztem a vagyonomat, és ezzel nem vagyok egyedül.

Dr. Mogácsnak nincsenek jó hírei a színházat kedvelőknek. Ő ugyanis kizárólag olyan előadásokat támogatna, amiben ő maga alakíthatja Dömdödömöt. – Imádom ezt a figurát. Szerintem Dömdödömre minden darabban szükség van. Ő egy frankó kis megmondó ember. Szóval, ha valaki színházra pocsékolná a pénzt, akkor tegye bele Dömdödömöt! Amit persze én alakítanék, ki más?

Több pesti színház már ehhez alakítja a repertoárját, pár példa a választékból. Rómeó és Júlia és Dömdödöm, III. Dömdödöm, Üvegdömdödömök, Az Operaház Dömdödömje, My Fair Dömdödöm.

Végezetül Dr. Mogács beszélt még az álmairól. Elmondta, hogy olyan országot szeretne, ahol mindenki egyformán buta. Ahol a sületlenség erény. Ahol nincsenek egyszavasnál hosszabb hirdetések, és nem utolsó sorban, ahol minden irányba be lehet hajtani a körforgalomba. Ahol a call centerekben csak egy gomb van: „ha gratulálni akar cégünk működéséhez, nyomja meg az 1-es gombot!” Véleménye szerint a tökéletes butaság nem csupán álom, hanem a közeli valóság.

Dr. Mogács mindenkit arra bíztatott, hogy jöjjön el egy mindent megváltoztató estre, ahonnan garantáltan ostobán és boldogan fog távozni. Addig is kövessék a kampánykörútját a neten (YouTube, Facebook), ahol minden szerdán friss videókból értesülhetnek a történésekből.

Badárról utcát neveztek el, Hadházi Oscart kapott!

2014.02.10. 16:33 - Cherkom

A Dumaszínházból jól ismert stand-uposok februárban jubiláltak.

Február 8-án Badár Sándor, 10-én Hadházi László töltötte be az 50. évét, amire nagyszabású gálával készültek – „Ezek nem 100-asok!” címmel közös előadóesttel álltak a közönség elé.

Az előadásra egy oldtimer Rolls Royce-szal érkeztek, akiket a rajongók hada mellett, vörös szőnyeggel és reflektoros kivilágítással megspékelt sorfallal vártak kollégáik a Corvin Dumaszínház előtt. A fogadóbizottság szerepét Aranyosi Péterre osztották, aki a Rolls-ból kiszálló két ötvenest egy-egy pohár pezsgővel kínálva, elsőként köszöntötte. A mintegy kétórás műsor révén a közönség újabb nélkülözhetetlen információkkal gazdagodott a két humorista életéről. Fény derült - többek között -  végre arra, hogy Badár Sándornak mi volt a jele az óvodában, hogy Hadháziból milyen kutyakiképző vált a katonaság alatt vagy, hogy milyen szerepet játszott a bicikli a két barát életében. A műsor végén, a gálát megkoronázva Litkai Gergely tortával köszöntötte a Karinthy-gyűrű büszke hordozóit, és egy-egy személyes ajándékkal köszönte meg Hadházi Lászlónak és Badár Sándornak azt a 10 évet, melyet az 50 eddigiből a Dumaszínházban eltöltöttek. Badár Sándor egy saját utcanévtáblát kapott, Hadházi László pedig egy Oscart, amelyet a Méd in Hungeráj című önállóestjében nyújtott felejthetetlen alakításáért szavazott meg neki a Dumaszínház csapata.

 

Az előadás egész évben megtekinthető lesz a Dumaszínházban!

Humortechnikum döntő a Dumaszínházban

2014.02.03. 18:39 - Cherkom

Február 2-án 10 órától került megrendezésre a Humortechnikum tehetségkutató verseny döntője a Corvin Dumaszínházban, amin a legifjabb korosztály reménységei mérték össze tehetségüket.

DSC_9557.jpg

A KO MEDIA STUDIO, a Dumaszínház, a Comedy Central és a Rádiókabaré közös tehetségkutatója az egész országból toborozta a 20 év alatti humorista-aspiránsokat. Az elődöntők során, 11 helyszínen 50-60 jelentkezőt hallgatott meg a Brutiból, Hajdú Balázsból, Orosz Györgyből, Trabarnából és Rekop Györgyből álló válogató csapat. Az eddig példátlan vállalkozás eredményeként 12 „kisdumás” került a döntőbe a válogatók és a közönség szavazatai alapján.

DSC_9554.jpg

A döntő zsűrijét Orosz György (KO MEDIA STUDIO), Csenki Attila, Felméri Péter (Dumaszínház), Kenderesi Attila (Rádiókabaré) és Öskü Ambrus (Comedy Central) alkották. A tét nem volt kicsi, hiszen a győztes fellépési lehetőséget kap a zsűritagok által képviselt médiumok és társulatok mindegyikében, amivel akár a későbbi stand-upos karrierjét is megalapozhatja.

DSC_9571.jpg

A zsűri döntése alapján a humortechnikum győztese Magyed Al-Gharati lett, de rajta kívül még két fiatal, Muka László és György Botond előadását is kiemelték az ítészek. Az ő jutalmuk, hogy bemutatkozhatnak a Comedi Central Szerda című műsorban, aminek felvételére a Dumaszínház „K” termében kerül majd sor.

Móka Miki és barátai előadás jeltolmáccsal a Dumaszínházban

2014.01.28. 11:36 - Cherkom

Bővül a Dumaszínház repertoárja – akadálymentesített gyerekelőadások január 21-től!

A Corvin sétányon található „Dumaközpont” tavaly októberétől ad helyet a Móka Miki és barátai című gyerekelőadásnak. A vállalkozás célja, hogy a kicsik igényeit is kiszolgálva egy helyen kínáljanak szórakozást, immár az egész család számára – gyereknek és felnőttnek egyaránt.

CAM00697.jpg

Ezt az előadást eddig nagyjából 800 gyermek látta az egyes hétköznapokon és hétvégén, de csak most, január 21-én élvezhették először a produkciót teljes egészében siket gyermekek is jeltolmács segítségével. A produkció és a színház vezetőségének törekvéseit, hogy a fogyatékkal élő gyermekeknek is megadják a színház élményét, mi sem bizonyítja jobban annál, mint hogy ezután minden hónapban lesz legalább egyszer akadálymentesített előadás. A vak és gyengénlátó gyerekek tovább ismerkedhetnek a színház világával oly módon, hogy felmehetnek a színpadra, megfoghatják a kellékeket, díszleteket, – így ismerve meg a teret – megtapinthatják a színészek ruháit, kézbe vehetik a bábokat, csak ezután kezdődik el az előadás, ami eleve interaktív. A jövőben igény szerint terveznek előadásokat kerekesszékes gyerekek részére is – akár iskola vagy alapítvány megkeresésére, az időpontot rugalmasan kezelve. A kezdeményezés célja, hogy ezzel is tovább színesítsék a palettát. A Dumaszínházban a közeljövőben a gyerekdarabok tekintetében is tovább bővül a repertoár.

A Móka Miki és barátai produkció rendezője Pille Tamás. Szereplők: Honti György, Kalmár Gergely, Dióssi Gábor, Fábián Nikolett és Pille Tamás.

Badár Sándor és Hadházi László egy évig nem öregszik

2014.01.14. 13:03 - Cherkom

Badár Sándor és Hadházi László évek óta kollégák, barátok és egyidősek. Idén februárban ünneplik az 50. születésnapjukat. A jubileumi évforduló apropójából közös gálaesttel lepik meg a közönséget, amiből január 13-án a Dumaszínházban tartott sajtóesemény keretében, egy kis vendéglátás mellett ízelítőt adtak a sajtó képviselőinek.

A Litkai Gergely által moderált beszélgetésből többek között kiderült, hogy minkét humorista büszkélkedhet már Bonbon-díjjal és Karinthy-gyűrűvel, mindketten 10 éve, alapító tagként csatlakoztak a Dumaszínházhoz, Hadházi László 25 éve van a szakmában, míg Badár Sándor 54 filmben szerepelt…

Ezen kívül – sok egyéb más mellett – szó esett arról, hogyan lett vége Hadházi László kaszkadőrkarrierjének, mielőtt elkezdődött volna és Badár Sándor legendás kerékbilincs gyűjteményének titkára is fény derült. A februári előadásokra ugyan már minden jegy elfogyott, de márciusban újra műsorra kerül a Dumaszínház százasainak gálaestje, sőt egész évben visszatérő elem lesz a repertoárban. Ennek köszönhetően Badár Sándor és Hadházi László egy éven át egy napot sem fog öregedni.