Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

„A Szomszédnéni odaát van” – bemutató előtt, komolyan

2012.03.12. 22:14 - kcsabi

Címkék: szomszédnéni mikroszkóp színpad

A Szomszédnénik (Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs) beszabadultak a Mikroszkóp Színpadra. Nem kell már sok idő, és eljön a pillanat, nevezetesen március 19. este, amikor bemutatják „A Szomszédnéni odaát van” című kabaréjukat. Ketten vannak, mégis négy szereplő jelenik meg a színpadon. A látszólagos matematikai anomáliát Janklovics Péter és Vida Péter oldják fel, hiszen ők szerepelnek még a darabban. A játék, melyet a szerzők szándékosan vontak be misztikus köddel, a humor nyelvén keres válaszokat valódi kérdésekre, amik már nagyon régen foglalkoztatják az embereket. Mindezt persze a jól megszokott székely stílusban… Komoly interjú.

Miről szól „A Szomszédnéni odát van” és egyáltalán miben lehet más ahhoz képest, amit megszokhattunk már tőletek az eddigiekben?

Tóth Szabolcs (TSZ): Az előadást négyszereplősre terveztük, ami nagyobb szabadságot engedett, mint eddig, hiszen több variáció van, bonyolultabb jeleneteket is meg tudtunk valósítani. Kevesen tudják, de a kezdetek kezdetén a Szomszédnéni Produkciós Iroda háromtagú volt, abból az időből is maradt meg sok anyag, amit ketten nem tudtunk felhasználni. Ezeket is újra írtuk, átfogalmaztuk, színpadra alkalmaztuk. A vezérfonál, vagy fő téma egy ember élete. Az ő sorsát követjük nyomon az előadás során, a csecsemőkortól a haláláig. Szó lesz a születésről, láthatjuk, hogyan utaznak pénz nélküli, csóró diákok a buszon, megtudjuk, milyen a bűnözők élete, merítünk a szappanoperákból, és különböző betegségek is szóba kerülnek. Sőt, bepillantunk abba is, mi van „odaát, a falon túl”…

Bálint Ferenc (BéFé): Tulajdonképpen ez egy négyszereplős, jelmezes, díszletes, zenebejátszásos kabaré. A Dumaszínházban inkább beszélgetős jeleneteink vannak, hiszen nincs díszlet, kellék. Mi hozzuk a karaktert. Az valójában ennek egy lecsupaszított változata. Itt jobban ki lehet bontani, vizuális poénokra is lehet építeni, nem beszélve arról, hogy négy szereplő sokkal összetettebb történést tud a színpadon megmutatni, mint kettő. Nagyobb szabású produkció készülhet színházi környezetben. Többször vetkőzünk is a darabban, egyszer például pelenkában jelenünk meg. Biztos vagyok benne, hogy aki szereti a stílusunkat, annak ez a kabaré nagy élmény lesz, ráadásul teljesen más jelenetekkel találkozik majd, mert különálló műsort lát tőlünk, nem azt, amit a Dumaszínházban.

Mi alapján választottátok ki a színészeket magatok mellé?

TSZ: Elsősorban a Dumaszínházas kollegákban gondolkodtunk, hiszen több színész is van a társulat berkein belül. Janklovics Péter egyből elvállalta, nagyon tetszett neki az ötlet. Vida Pétert Litkai Gergő ajánlotta a figyelmünkbe. Bár ő nem tagja a társulatnak, de nagyszerű színész, és a Rádiókabaré révén évek óta jó kapcsolatot ápol a Dumaszínházzal, sokat dolgozik együtt velünk. A zenés betétekben, illetve az intróban egyébként Bruti volt segítségünkre, innen is köszönjük neki, bár ő személyesen nem szerepel az előadásban.

Kiknek szánjátok az előadást, vagyis ki a célközönség?

TSZ: Említettem, hogy a fő motívum egy ember élete, erre fűzzük fel a szituációkat, jeleneteket, így szerintem mindenki ráismerhet majd magára, vagy a saját életére. Nincs tehát különválasztva a célközönség, mindenki érteni fogja, és reméljük jól is szórakoznak majd. Egyelőre négy előadást tűztünk ki, de persze jó lenne, ha minél tovább futhatna sikeresen.

BéFé: Örök érvényű helyzeteket képzeltünk el, és bízunk benne, hogy a poénok is azok lesznek. Nincs benne politika egyáltalán, és közélet se nagyon, tehát csak egy-két olyan név hangzik el, ami ismerős lehet máshonnan. A mondanivaló szempontjából, akár évtizedekig is mehetne a darab és mi erre is készek vagyunk, ha lesz rá igény a Mikroszkóp Színpad és a közönség részéről is. Rajtunk nem múlik.

Az interjú végén egy vallomással tartozom. Ez nem a teljes beszélgetés. Aki ismeri a fiúkat, nyilván nem lepődik meg, hiszen kizárt dolog, hogy ők ketten csakis komoly, kimért, valódi válaszokat adjanak minden kérdésre. Nem is így történt.

Valójában ez a beszélgetés egy hosszabb diskurzus kivonata, melynek során nyomokban lehetett felfedezni az igazi válaszokat is. Ezeket emeltem ki, és rendeztem kérdés-felelet párokká. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor viszont hova lett a többi?

Nos, végül úgy döntöttem, közzé teszem a teljes anyagot is. A Mikroszkóp Színpad blog oldalán olvasható, itt: 

 

mikroszkopszinpad.blog.hu/a_szomszedneni_odaat_van

 

 

/Koncz Csaba

  

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr944313000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása