Dumaszínház

A stand-up comedy napi veleje. Csillagok, humor, egyebek.

Csatlakozz!

Friss topikok

Duma Corvin Kisokos: Előadások

2012.03.28. 09:48 - kcsabi

Címkék: dumaszínház kisokos corvin

Minden, amit tudni akartál a Corvin Dumaszínházról, de eddig féltél megkérdezni!

Hamarosan itt van április 1. és ezen a napon megnyílik a Corvin Dumaszínház. Az új helyszínnel kapcsolatban számtalan kérdés nem látott napvilágot, mert eddig féltetek megkérdezni, ugyanakkor volt olyan is, ami azért eljutott hozzánk. Szeretnénk, ha a hátralévő időben mindenki megkapna minden fontos és érdekes információt, ami a nyitással és a várható működéssel kapcsolatos, így cikk-sorozatban foglaljuk össze a tudnivalókat, itt a blogon. Néhány naponta új bejegyzés várható, a további kérdéseket, észrevételeket, véleményeket pedig kommentben várjuk itt, vagy a Facebookon!

Előadások

Az új helyszín egyben új korszakot is jelent a Dumaszínház életében. Nem csupán azért, mert nemzetközi színvonalú, otthonos, mégis modern környezet várja a humor iránt érdeklődőket, kiváló művészekkel, profi vendéglátással, hanem azért is, mert a Corvin Dumaszínház egyszerre lesz hagyományőrző és a műfajt megújítani szándékozó klub. Az első időszakban a már megszokott előadásokkal „belakjuk” az új otthont, aztán jöhetnek az újdonságok. Fontos törekvésünk például, hogy gyerekeknek szóló előadásokat szervezzünk, komolyabban nyissunk a nemzetközi humor felé, illetve még több speciális-, vagy önálló estnek adjunk teret.

Az újdonságok nem sokat váratnak már magukra, de emellett nem feledkezünk meg a már bejáratott, kedvelt előadásokról sem. Könnyen felmerülhet a kérdés, hogy milyen típusú műsorok voltak/vannak most a repertoárban? Előnye van annak, aki már mindent kipróbált, a többieknek viszont következik egy kis összefoglalás, hátha így könnyebb lesz választani jegyrendeléskor, -ajándékozáskor. Ismeretterjesztés az alapoktól.

Stand up comedy est – hagyományos

Igazán szerencsés magyar megnevezés hiányában az angol nevet használjuk. A népszerű humorirányzat legfőbb jellemzője, hogy egy ember kiáll a színpadra egy mikrofonnal és jelmezek, díszlet, segítőtársak nélkül, egyedül beszél (kivéve a Szomszédnéni Produkciós Irodát, mert ők ketten állnak ki. – A szerk.). Történeteivel, poénjaival, gesztusaival szórakoztatja a közönséget. A Dumaszínházban ebből az előadás-típusból van a legtöbb. Általában három, vagy négy humorista – fejenként körülbelül fél órás műsorral – váltja egymást a színpadon. A társulat jelen pillanatban harminc főből áll, de vannak állandó vendégművészeink is (pl.: Bödőcs Tibor)

Stand up comedy est – műsorvezetővel

Ez esetben is hagyományos stand up comedy estről van szó, a különbséget csak a műsorvezető jelenti, aki felkonferálja az előadókat, illetve a szünetet. Miután ő maga is humorista, így könnyedén „hangolja rá” a közönséget a szórakozásra, illetve saját történetekkel is nevettet. A műsorvezető mindig a Dumaszínház saját előadói közül kerül ki.

Önálló estek

A legnépszerűbb és legtermékenyebb humoristák előbb-utóbb önálló esttel jelentkeznek. A megnevezés is jól mutatja, hogy ilyenkor csak a szóban forgó művész áll a színpadra és a teljes műsoridőben ő maga szerepel. Az est felépítése, tematikája csakis a szerző döntésén múlik, de általában ilyenkor van lehetőség a speciális műsorelemek kidolgozására, megvalósítására is, hiszen a másfél – kétórányi időtartam erre alkalmasabb, mint egy „normál” fellépés. Az önálló esteken előfordulhat minden: vetítés, zene, vers, vendég-előadók, kabaréjelenetek, esetleg pantomim-szám, bár ez utóbbira még nem volt példa. Jelenleg az alábbi önálló estek láthatók a Dumaszínházban:

Badár Sándor – Kicsiny Bamako

Dombóvári István – Hülyeségek kicsiny boltja

Felméri Péter – LOL

Hadházi László – Méd in Hungeráj

Kiss Ádám – Pofa ki!

Kovács András Péter – Evolúció

Kőhalmi Zoltán és barátai, akik nem értek rá

Mogács és Dr. Mogács közös önálló estje

Bödőcs Tibor – Az élet értelme és kertészeti tippek

Hajós András önálló estje

 

New Material Night – Új anyagok estje

Humoristáink folyamatosan bővítik, újítják műsorukat, történeteik, anyagaik mindig cserélődnek. Szerveztünk egy estet, amikor csak az éppen legfrissebb, legújabb történetek hangzanak el, azok, amik előtte még sehol máshol nem voltak műsoron.

Duma Jam

Az est, amikor a humoristák még a költői kérdésre is választ kapnak – egymástól. A magányos műfajban társakra is lehet találni, legalábbis Jam idején. Három humorista egyszerre áll ki a színpadra és mindenki mondja a magáét, amire reagálnak a többiek is. Egy kis csipkelődés, ugratás, odamondogatás is belefér. Improvizatív humorjáték ez, ami ott és akkor születik, nincs két egyforma alkalom. A Jam jelenleg két felosztásban működik:

Aranyosi Péter – Hadházi László – Kovács András Péter

Hadházi László – Kovács András Péter – Litkai Gergely

Dumakoncert

Zenés stand up. Humoros, vicces, abszurd dalokat adnak elő a társulat zenére (is) hajlamos tagjai, vendégművészekkel kiegészülve. A dalok között spontán szövegelés, gitár-, és tapsoktatás, rocksztár-képző tanfolyam, és sok egyéb előre nem látható, nem tervezett dolog történik. A műsorban hazai-, és nemzetközi sztárok szelleme is megidéződik, függetlenül attól, hogy az említett művész él még vagy sem. A koncert résztvevői:

Bács Miklós, Bruti, Janklovics Péter, Kovács András Péter, Pataki Balázs, A három kismalac (Burszán Vera, Borovitz Tamás, Galambos Zoltán), és a kicsi gitár

A Dumakoncert legújabb állandó eleme a „literál”, amikor ismert dalok sokszor látott videoklipjeit dolgozzák fel művészeink. Az eredeti szöveg helyett a képen látható eseményeket éneklik el. Valahogy így:

Közös estek

Hagyományos stand up comedy est, két szereplővel, aki egymást váltják a színpadon. Több rövidebb szakaszban lehet hallani a művészeket. Kicsit olyan, mint a pankráció, csak beszéddel. Az egyik szövegel, a másik a szorítón kívül vár, aztán csere. És ez így megy egész este. Persze olyan is van, hogy mindketten hosszabban beszélnek, és csak egy csere van, vagy spontán, kétszemélyes Duma Jam alakult ki. Minden lehetséges. Néhány példa a páros estre:

Aranyosi Péter – Fábry Sándor

Kőhalmi Zoltán – Bödőcs Tibor

Benk Dénes – Kiss Ádám

Beliczai Balázs – Bödőcs Tibor

Kiss Ádám – Fábry Sándor

Felméri Péter – Kőhalmi Zoltán

Hadházi László – Kovács András Péter

Litkai Gergely – Bödőcs Tibor

Csenki Attila – Kiss Ádám

 

Maciarcok éjszakája

Eredetileg Szupkay Viktor a Maciarc, talán nem is kell magyarázni, hogy miért. (Aki kételkedik, kattintson IDE: Maciarc) Aztán egyszer felmerült a kérdés, kik azok a száz kiló környékén lévő, medve-alkatú humoristák, akikkel igazán „súlyos” estét lehetne összehozni. Aranyosi Péter és Hadházi László csatlakozott – nem véletlenül – Viktorhoz, míg Rekop György vállalta a műsorvezetést.

Duma Matiné

A Matiné felépítésében, időtartamában és színvonalában sem marad el az esti előadásoktól, viszont hétvégén, kora délután kezdődik. Ezzel főként a családosoknak szeretnék kedvezni, akik így könnyebben meg tudják oldani a gyermekfelügyeletet. (Egyébként mi magunk is tervezzük a gyermekmegőrző bevezetését, hogy a kicsit is jól érezzék magukat, míg a szülők kikapcsolódnak a Dumaszínházban.) A Matinét ezen kívül olyan vidékieknek is ajánljuk, akik egy budapesti kirándulást, városnézést szívesen összekötnének egy kellemes ebéddel, és olyan Dumaszínház előadással, ami a fővároson kívül nem elérhető.

Duma Maraton

Minden évben egyszer eljön a 24 órás (sőt, több!) stand up comedy ideje. Szombat estétől, vasárnap estig megállás nélkül tart az előadás, melynek során a Dumaszínház társulatának minden tagja fellép, van, aki többször is. Tetszés szerint bárki részt vehet az eseményes három órás szakaszokban, a szombati buli előtt, után, a vasárnapi ebéd, vagy a nagyi meglátogatása helyett, de akár az elejétől a végéig is.

Hunglish

Angol nyelvű előadás, magyar előadókkal. Mindenkinek, aki szereti. Vagy szeretne tanulni, gyakorolni, esetleg elkezdeni az angol nyelvleckéket, nevetve. Nincs szükség magas szintű tudásra, viszont valóban különleges élmény. Kinek szánjuk? Mindenkinek. Magyarokat és hazánkban élő külföldieket egyaránt szívesen látunk.

Stand up Express

A Hunglish-hoz hasonlóan angol nyelvű előadás, ahol éppúgy nem kell magas szintű nyelvtudás. A különbség „csupán” annyi, hogy nemzetközi stand up estről lévén szó, külföldi előadók is fellépnek. A magyar vonalat az eddigiekben Kovács András Péter, Felméri Péter és Tóth Edu erősítette, míg külföldről többek között olyan – kint nagyon népszerű – humoristák ékeztek, mint Andrej Tezak (SLO), Dana Alexander (CAN), Andrea Andrassy (CRO), John Robertson (AUS), Trevor Lock (UK), Tin Vodopivec (SLO), Vince Atta (UK)

Fiatal Félőrültek Fesztiválja

A Dumaszínház tehetségkutató estje havonta kétszer jelentkezik lehetőséget adva a kezdő humoristáknak a bemutatkozásra. A társulat jelentős része itt tűnt fel először, hogy hosszabb-rövidebb idő alatt ismertté váljon. A lehetőség mindenkinek adott. Bárki jelentkezhet, mikrofont ragadhat, hogy bizonyítson magának, illetve a közönségnek. Az est házigazdája: Csenki Attila

A lehetőségek száma tehát szinte végtelen. Tessék választani!

 

/Koncz Csaba

  

A bejegyzés trackback címe:

https://dumaszinhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr824345280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása